Boyun düzleşmesi belirtileri

Servikal lordoz yada boyun düzleşmesi belirtileri kişiden kişiye değişir, Baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tansiyon değişmeleri, kolda ve omuzda uyuşma karıncalanma, ve ağrı, sırt ağrısı, elinizde ani kuvvet kayıpları, göğüs ağrısı görülebilir.

Teknolojinin ilerlediği ve sedanter (hareketsiz) yaşam tarzının giderek arttığı günümüzde sıkça karşılaşılan bir problemdir. Düzleşme kısaca, boynun kendine has kıvrımını kaybetmesi sonucunda oluşur. Boyun düzleşmesini engellemek için yapılabilecek birtakım egzersizler ve hayat standardı değişiklikleri bulunmakta.

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Servikal lordoz boyunun normal kıvrımını ifade eden terimdir. Servikal lordoz düzleşmesinde bu hafif “C” şeklinde olan kıvrım düzleşir; hatta daha ileri vakalarda ters yöne doğru çıkıntı (servikal kifoz) oluşturur.

Boyun düzleşmesinin nedenleri nelerdir?

Dejeneratif disk hastalığı, İyatrojenik bozukluk, Konjenital hastalıklar, Travmalar

Boyun düzleşmesi belirtileri nedir?

Baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tansiyon değişmeleri, kolda ve omuzda uyuşma karıncalanma, ve ağrı, sırt ağrısı, elinizde ani kuvvet kayıpları, göğüs ağrısı

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Omurgayı oluşturan 33 omurun yedisi boyun bölgesinde bulunmakta. Omurga sağlıklı insanda düz değil kıvrımlı yapıdadır. Bel ve boyun bölgesindeki omurlar hafif oyuklar, sırt ve kalça bölgesindeki omurlar ise tümsekler oluşturacak şekilde sıralanmıştır. Bu oyuklara tıp dilinde lordoz, çıkıntılara ise kifoz denir. Örneğin, insanın beli olması gerekenden daha çukur olursa lordoz, sırtı ise daha çıkıntılı olursa kifoz olarak adlandırılmakta. Servikal lordoz boyunun normal kıvrımını ifade eden terimdir. Servikal lordoz düzleşmesinde bu hafif “C” şeklinde olan kıvrım düzleşir; hatta daha ileri vakalarda ters yöne doğru çıkıntı (servikal kifoz) oluşturur.

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Boyun düzleşmesi belirtileri ve en sık görülen belirtilirtiler, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tansiyon değişmeleri, kolda ve omuzda uyuşma karıncalanma, ve ağrı, sırt ağrısı, elinizde ani kuvvet kayıpları, göğüs ağrısı

buyun düzleşmesi belirtileri, boyun düzleşmesinde ağrı, uyuşama karıncalanma

Omurganız anormal bir şekilde kıvrıldığında, kaslarınız farklı yönlerde çekilerek kasılmaya veya spazmlar yaşamaya başlar. Servikal lordozunuz varsa, bu ağrı boynunuza, omuzlarınıza hatta belinize kadar uzanır. Düz bir yüzeyde yatarak boynunuzun eğrisi ile sırtınızla yer arasında çok fazla boşluk olup olmadığını kontrol ederek boyun düzleşmesi belirtisini kendiniz kontrol edebilirsiniz.

Gergin sırt kaslarına ve boyun önü kaslarının zayıf olmasına bağlı olarak gelişir. Böylece dengesizlik, her türlü sinirsel, kas-iskelet sistemi ve kardiyovasküler bozukluklara yol açar.
Boyun ve sırttaki kaslar, eklemler ve sinirler aşırı baskı altında kalırsa ardından üst sırt ağrısı, omuz ağrısı, boyun ağrısı baş ağrısı, göğüs ağrısı-kalp sorunları ile karıştırılır-,kolda uyuşma ve karıncalanma, kulak çınlaması, çene sıkmaya neden olur. Bunların yanı sıra omuzların yuvarlatılması ayrıcabel fıtığı riskini artırarak belin üzerine ekstra bir yük bindirir .
Bu etkiler, genellikle gerilim tipi baş ağrısından ayırt edilemeyen ağrıya neden olan “gergin boyun sendromu” ile sonuçlanır.
“Gerginlik tipi baş ağrılarından” muzdarip olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Sebeb olan sizin boyun düzleşmenizdir.

Kısa Vadeli Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

  • Kifoz (Aşırı yuvarlak omuzlar)
  • Kas spazmları
  • Kronik yorgunluk
  • Kısıtlı solunum
  • Temporal mandibular eklem (TME) ağrısı
  • Uykusuzluk
  • uyku apnesi
  • Kollarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma

Uzun Vadeli Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

  • Omuz hareketliliğini azaltır
  • Osteoporoz (ve ilgili kırıklar)
  • Servikal omurga artriti
  • Şişkin Diskler(fıtık)

Herhangi bir aktif semptomunuz olmasa bile, anormal bir boyun eğriliğini dikkate almamak sizi kazada, kaymada veya düşmede, sakatlanmaya daha yatkın hale getirir. Omurgası güçlü bir insanı rahatsız etmeyecek bir koşul, bozuk duruşlu bir insanda uzun vadeli hasara yol açar.

Bunların haricinde aşağıda sayılan semptomlardan birini yaşıyorsanız, doktorunuza danışmanızda fayda vardır:

  • uyuşma
  • karıncalanma
  • elektrik çarpması gibi hissedilen ağrılar
  • zayıf mesane kontrolü
  • zayıflık
  • kas kontrolünü sağlamada zorluk
  • Bunlar, sıkışmış bir sinir gibi daha ciddi bir durumun belirtisi olabilmekte.

Boyun düzleşmesinin nedenleri nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en yaygın nedeni, uyanıkken veya uyurken uzun süre bozuk bir duruşta kalmaktır. Bozuk duruş, meslek koşullarından, tekrarlayan hareketlerden veya cep telefonu ya da bilgisayara uzun süre bakmaktan kaynaklanır. Bununla birlikte, boyun düzleşmesinin diğer olası nedenleri aşağıda sıralanmıştır:

1-DEJENERATİF DİSK HASTALIĞI:

Yaşlandıkça, omurlar arası diskler dejenere olmaya başlar. Bu durum, omurganızdaki disklerin incelmesine ve çökmesine neden olur. Omurgada gerçekleşen bu değişiklik, boynunuzun doğal kıvrımını değiştirir ve başınızın ağırlığı nedeniyle dengesizliğe yol açar. Dejeneratif disk hastalığının ciddiyeti genellikle yaş ilerledikçe artış gösterir.

2-İYATROJENİK BOZUKLUK:

İyatrojenik (veya iatrojenik) tıbbi bir prosedürün istenmeyen sonucu demektir. Boyun düzleşmesi de iyatrojenik olabilir. Omurgadaki basıncı azaltmak için yapılan bir laminektomi operasyonu, servikal lordoz düzleşmesine sebebiyet verir. Bu komplikasyon yetişkinlerden daha fazla bu operasyonu geçiren çocuklarda görülmekte. İyatrojenik bozukluk, füzyonun çok kısa olduğu başarısız bir servikal omurga füzyon operasyonundan da kaynaklanır.

3-DOĞUŞTAN GELEN (KONJENİTAL) BOZUKLUKLAR:

Konjenital hastalıklar ya da doğum kusurları, doğumdan kaynaklanan rahatsızlıklardır. Servikal kifozu doğuştan olanlarda, genellikle idrar yolları veya böbrek kusurları gibi vücudun diğer bölgelerinde de komplikasyonlar vardır. Servikal kifoz, konjenital bir kusur olduğunda, omurga anormal şekilde büyür. Omurlar büyüdükçe üçgen bir şekil oluşturur. Bu, boyuna ve yığılmış omurlara doğal olmayan bir eğri kazandırır.

4-TRAVMA:

Travmalar servikal boyun düzleşmelerine hatta servikal kifozlara neden olur. Bir araba kazası, düşme veya spor yaralanması dahil olmak üzere birçok darbe travmaya neden olur. Bu bölgedeki ligamentler kırılır veya yırtılırsa, omurga öne doğru kıvrılır ve omurga boşluğu daralır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Anilozan spondilit hastalarında ağrı, hareket kısıtlanmalarının önlenmesi ve giderilmesi için uygulama yapmaktayız. Hatanın durumu ileri seviye değilse başarı oranı çok…


Son yazılar..

  1. Anilozan spondilit hastalarında ağrı, hareket kısıtlanmalarının önlenmesi ve giderilmesi için uygulama yapmaktayız. Hatanın durumu ileri seviye değilse başarı oranı çok…

  2. Kanal daralması için uygulama yapmaktayız. İyileşme oranı kişiden kişiye değişiyor ancak aldığımız hastalarda %90 iyi sonuç aldık

  3. Omurilik Kanal daralması için çalışmanız var mı, iyileşme oranı nedir