Ayak Bileği yaralanması Ve İyileşme Süreci

Ayak bileği burkulması

Ayak bileği burkulma tedavisi veya ayak bileği yaralanma iyileşme süresi; ayak bileği yaralanması fizyoterapi süreci ve ne kadar yapının yaralandığına bağlıdır. Bu yaralanma, ayak bileği, tibia ve fibulayı birbirine bağlayan dokulardadır . Yüksek ayak bileği burkulması, potansiyel hasar görmüş birkaç yapı var. Bunlar, tibiayı fibulaya bağlayan bağları ve ayrıca interosseöz membran adı verilen bir dokuyu içerir.

ayak bileği yaralanması ve iyileşme süreci

Ayak bileği yaralanması iyileşme süreci yaralanmanın ciddiyeti ve yapıların kaçının hasar gördüğüne bağlıdır. Ayak bileği burkulması İyileşme süresi 8 hafta ila 6 ay arasında değişir ve bu yüzden üst ayak bileğinde burkulma çok zor olur. Syndesmotik ayak bileği ekem burkulmaları, atletik popülasyonlardaki tüm ayak bileği burkulmalarının% 11 ila% 17’sini oluşturur. Bu yaralanmalar en sık futbol, basketbol gibi çarpışma sporlarında meydana gelir.

  1. Yaygın yaralanma mekanizması, ayak bileğinin dışa doğru kuvvetli bir şekilde bükülmesine bağlı olarak görülmektedir. Ayak bileği burkulmalarında dışa doğru bükülme hareketi, iki kemiğin birbirinden uzaklaşması ve onları birbirine bağlayan bağların yırtmasına neden olmakta.
  2. Bu bağları yaralamanın başka yolu da ayak bileğine fazladorsifleksiyondur– bu, ayak parmaklarının normal aralıklarının ötesinde geriye doğru zorlandığı hareketi ifade eder.

Ayak bileği yaralanması belirtileri?

Yaygın semptomlar;
  1. Ağrı, şişlik ve morarma genellikle ayak bileği ekleminin üzerinde görülmektedir.
  2. Şişlik genellikle çok azdır
  3. Benzer yaralanma mekanizmasının öyküsü vardır.
  4. Ağırlaştırıcı hareketler fazla dorsifleksiyon ve ayağın dışa doğru dönmesini içerir.

Ayak bileği burkulma tedavisi süreci?

Erken teşhis edildiğinde, ayak bileği burkulma tedavisi stabil yüksek ayak bileği burkulması ve buna bağlı ayak bileği yaralanması, genellikle 6 haftalık süre boyunca destek kullanılarak ve stabilizasyon sağlanarak tedavi edilmektedir.

İmmobilizasyon sonrası, asıl zor kısmı başlar. Bu noktada ayak bileği ve ayaktaki eklemler çok serttir. Ayak bileği yaralanmalarında fizyoterapi ile tüm hareket açıklığını, gücünü, dengeyi geri kazanmak ve yeniden yaralanmayı önlemeye yönelik uygun hareket kalıpları hakkında yeniden eğitmek hayati öneme sahiptir.

Yaralanma erken tespit edilmediyse, genellikle normal ayak bileği burkulmasına benzer şekilde tedavi edilmekte. Bu nedenle hasta için süreç uzun ve sıkıcıdır ancak uygun rehabilitasyon ile tam fonksiyona geri döner. Devam eden instabilite, yeniden yaralanmaya yol açabilecek birincil faktörlerden biri olduğundan üst ayak bileği burkulması ile ilgili daha fazla dikkat edilmeli.

Özetle, ayak bileğini yaralanman değerlendirilmesi önemlidir, çünkü kaçırılan üst ayak bileği burkulması uzun vadeli sonuçlar doğurur. Fizyoterapistler tarafından hazırlanan kapsamlı rehabilitasyon programı sizi en kısa sürede geri döndür.

Ayak bileğinde yaralanma kaç günde geçer?

Bilek burkulmasına bağlı ayak bileği yaralanması 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürede iyileşir. iyileşme süresini ciddiyeti ve kaçının yaralandığı belirler.

Ayak bileği yaralanması fizyoterapi süreci;

1. Aşama: Koruma

Hedef

Daha fazla hasardan kaçının, iltihabın etkilerini azaltın, menzili ve gücü mümkün olduğunca koruyun. Ayak bileği burkulmasına bağlı ayak bileği yaralanması fizyoterapi sürecinde ilk yapılacaklar şunlardır;

  1. RICE
  2. Şişliği eklemden uzaklaştırmak için masaj
  3. Destekleyici atel
  4. Hafif ağırlık taşımayan ağrısız ROM egzersizleri
  5. İzometrik ağrısız güçlendirme egzersizleri
  6. gerekirse koltuk değneği kullanımı

2.Aşama: Mobilite

Hedef

Ayak bileği yaralanması 2. aşama hareket açıklığını geri kazanın sonrasında bağ dokusunun en uygun şekilde iyileşmesine izin verin (skar dokusunun olgunlaşması 6 hafta)

  1. Ayak bileği eklemi çevresindeki kaslara masaj yapar ve skar dokusunun ideal şekilde oluşmasına yardımcı olur.
  2. Ağırlıklıksız hareket açıklığı egzersizleri
  3. Kas uzatma egzersizleri

3. Aşama: Güçlendirme

Hedef-

Ayak bileği fizyoterapi süreci 3. aşamada bacak, ayak bileğinin ve ayağı çevreleyen kaslara kas gücünü yeniden kazandırın

  1. Ağırlık taşımadan, kısmi ağırlık taşımaya, tam ağırlık taşımadan ilerleyen egzersizler
  2. Kademeli iyileştirme için ayak bileğ direncini arttırmaya başlayın

4.Aşama: Nöromüsküler kontrol, propriyosepsiyon ve denge

Hedef

Ayak bileği yaralanması sonrası tedavisinde dinamik kararlılığa geçmeden önce statik dengeyi yeniden kazanın

  • Statik denge ilerlemesi – ayaklar birlikte, tandem duruşu. Tek bacak – değişim yüzeyleri – sağlam kararlı, düzensiz, sallanan tahtalar, bosu topları
  • Çeşitli duyusal sistemler- gözler açık ve gözler kapalı, çift görev
  • Dinamik denge egzersizleri – belirli bir sporda / aktivitede ihtiyaç duyulan hareketleri birleştirmeye başlamanız gerekir

5. Aşama: Spora özgü aktivitelere geri dönüş

Hedef

Ayak bileği yaralanması sonrası spora dönmeden önce takıma özel tatbikatlara ve antrenmanlara tekrar dahil edin

  • Spora / aktiviteye bağlı, tam antrenmana kademeli geri dönüş anahtardır
  • Çeviklik egzersizleri, plyometrik egzersizler, spora özgü beceriler

Spora dönmeden önce karşılanması gereken belirli kriterler vardır.

  • Ağrısız hareket aralığı
  • Tam güç
  • Tam nöromüsküler kontrol
  • Ağrısız mobilite – koşmak, yürümek

Özel testler – 30 cm’lik kutudan aşağı atlar ve herhangi bir denge, ağrı veya dengesizlik kaybı olmadan yaralı bacağın üzerine iner.

Ayak bileği yaralanması kaç günde iyileşir?

Ayak bileği yaralanmasının iyileşme süresi, 60 ila 180 gündür. Yaralanmanı ciddiyeti ve yaralanmaya eşlik eden diğer yapılar etkiler.

Ayak bileği yaralanmasında yaygın belirtiler?

Ağrı, şişlik ,morarma ve ayak bileği hareketiyle artan ağrı

  1. Ayak bileği yaralanması fizyoterapide 1. aşama

    Koruma; Daha fazla hasardan kaçının, iltihabın etkilerini azaltın, menzili ve gücü mümkün olduğunca koruyun

  2. Ayak bileği yaralanması fizyoterapide 2. aşama

    Mobilite; Ayak bileği yaralanmasında 2. aşama hareket açıklığını geri kazanın sonrasında bağ dokusunun en uygun şekilde iyileşmesine izin verin (skar dokusunun olgunlaşması 6 hafta)

  3. Ayak bileğinde yaralanma fizyoterapide 3. aşama

    Güçlendirme; Ayak bileği yaralanma sonrası tedavisinde bacak, ayak bileğinin ve ayağı çevreleyen kaslara kas gücünü yeniden kazandırın

  4. Ayak bileğinde yaralanma fizyoterapide 4. aşama

    Nöromüsküler kontrol, propriyosepsiyon ve denge; Ayak bileği yaralanma sonrası tedavisinde dinamik kararlılığa geçmeden önce statik dengeyi yeniden kazanın

  5. Ayak bileğinde yaralanma fizyoterapide 5. aşama

    Spora özgü aktivitelere geri dönüş; Ayak bileği yaralanma sonrası spora dönmeden önce takıma özel tatbikatlara ve antrenmanlara tekrar dahil edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. 45cebbe3fa80e6ee97e590d2631f0993
  2. C9b3dcafd3c1536c32cdac385ade6f73
  3. C9b3dcafd3c1536c32cdac385ade6f73

    Anilozan spondilit hastalarında ağrı, hareket kısıtlanmalarının önlenmesi ve giderilmesi için uygulama yapmaktayız. Hatanın durumu ileri seviye değilse başarı oranı çok…


Son yazılar..

Hemen Ara