Ayak Ağrısı

ayak ve ayak bileği yaralanması
Blog Yazısı – Physio AI

Hareket Analizi ve Kişiselleştirilmiş Değerlendirme

**Physio AI**, yapay zeka destekli analiz yöntemleriyle hareketlerinizi değerlendirir ve kişiselleştirilmiş öneriler sunar. Bilimsel verilere dayalı geri bildirimlerle sürecinizi daha bilinçli yönetebilirsiniz.

**Hareket analizinizin detaylarını görmek ve gelişiminizi takip etmek için aşağıdaki butona tıklayın.** **Physio AI’nin sağladığı akıllı analizleri keşfedin!**

Physio AI’yi Keşfet

Sürekli ayaklarımızın üzerinde olduğumuz için, özellikle spor ve fiziksel aktiviteye katılırken ayak bileği ve ayak ağrısı yaygın olmakta.

Ayak ağrısı nedenleri ve içindekiler;

AYAK BILEĞI EKLEMI

Hareket ederken şişlik ve ağrı, herhangi bir ağırlığı destekleyememek gibi ayak veya ayak bileği yaralanmasının temel belirtileridir. Genellikle aşırı antrenman sonucu olan stres kırıkları da yaygındır ve doğru biçimde dinlendirilmezse kötüleşir.

AYAK AĞRISI VE AYAK BILEĞI BIYOMEKANIĞI

Ayak ve ayak bileğinin hizalanması sadece ayak ve ayak bileği sağlığı için değil, diz, kalça ve spinal komplikasyon riskini azaltarak önemli sonuçlar doğurur. Duruşun yanı sıra yürüme ve koşma gibi fonksiyonel hareketlerimizi de etkiler. Pes planus veya ‘düz ayak’, ayağın kemerinin küçültülmesini ifade eder. Pes planus sadece ayağın görsel rahatsızlığı değil, aynı zamanda vücudun geri kalanının diz ve kalça boyunca hizalamayı değiştiren dengesiz tabana sahip olduğu anlamına gelir.

Bu yanlış hizalama, kuvvetlerin doğasının eklemlerimize yerleştirildiği yerde değişir. Ayrıca alt ekstremite de ve sırt boyunca birçok komplikasyona yol açar Fizyoterapist, anormal hareket kalıplarını belirleme ve herhangi bir yetersizliği düzeltmek için stratejiler sağlama konusunda profesyonellerdir.

YARALANMA

AYAK BILEĞI KIRIKLARI

Ayak bileği kırıkları daha az görülen ayak bileği yaralanmalarından biridir. Distal tibia veya fibuler, talus veya kalkaneusta çıkar. Ayak bileği kırıkları normalde ayak bileğine büyük, bükümlü, çok yönlü bir kuvvet uygulandığında çıkar. Kırık ayak bileği şiddetli bağ burkulmasına benzer biçimde çıkar, ağrının başlangıcı hemen ve yoğun olacaktır, kısa süre sonra şişlik, morarma ve iltihaplanma meydana gelecektir. Ayak bileği genellikle ağırlığa dayanamaz ve hareket aralığı sınırlı olur, kırık yeterince şiddetli ise eklem deformitesi de oluşur. -ayak ağrısı-

AYAK AĞRISI VE AYAĞIN ÇIKIKLARI

Çıkık ayak bileği yaygın görülen yaralanma değildir ve genellikle kırıkla ortaktır. Eklemin yapısı ve tibia ve fibüler kemiklerin uçları (sırasıyla medial ve lateral malleolus) tarafından yapılan gömleğin konumlandırılması nedeniyle, kırıktan bağımsız nadiren tam çıkık meydana gelecektir.

Çıkık genellikle ciddi travma nedeniyle çıkar, olası mekanizmalar arasında ciddi burkulma, spor yaralanması, düşme veya motorlu taşıt kazası bulunur. Çıkığın belirtileri arasında yoğun ağrı, eklemin deformasyonu, şişlik, morarma ve iltihaplanma, kilo alamama ve harekette azalma olacaktır.

Ayak bileği çıkığından şüpheleniliyorsa, derhal tıp doktoruna başvurmanız çok önemlidir. Alanın etrafına yerleştirilmiş bir dizi nörovasküler yapı ve çıkıkla çıkan hasar miktarı olduğundan, kan damarlarının veya sinirlerin yaralanma ile zarar görmesidir. İlgili sağlık uzmanınıza sunun, yaralanmayı değerlendirebilecek ve iyileşmeye yardımcı olabileceklerdir.

Fizyoterapi, çıkık ayak bileğinden tam iyileşmede önemli olacaktır, çünkü eklemin yeniden yüklenmesi gerekecektir ve ayrıca giderilmesi gereken büyük miktarda kas ve bağ hasarı olacaktır. Fizyomuz, maksimum işlevselliği ekleme geri döndürmeye yardımcı olacak ve süreç boyunca gerçekçi ve zamanında iyileşme hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

BAĞ YARALANMASI VE AYAK AĞRISI

Bağ hasarı ayak bileği ve eklem yaralanmalarının en sık görülenidir. Bunlar; Ayak bileği bağlarındaki hasar, burkulmuş ayak bileği diye bilinen şeydir ve yaralanmanın ciddiyetine bağlı 1-3 derece arasında derecelendirilebilir. Ayak bileği, meydana gelen yaralanmanın türüne bağlı yaralanabilecek birkaç bağa sahiptir.

En yaygın ayak bileği burkulması, yanal ayak bileği burkulmasıdır; burada ayak bileği ters çevrildiğinde veya içe doğru “yuvarlandığında” ve plantarflekse edildiğinde, ayak bileğinin dış kısmındaki bağlar yaralanır. En çok yaralanan bağ, ayak bileğinin anterior-lateral kısmında talus ve fibulari birbirine bağlayan anterior talofibuler ligamenttir (ATFL). Ayak bileği burkulmasının semptomları arasında inversiyon plantarfleksiyon yaralanması, ağrı, şişlik, morarma ve dengesizlik öyküsü bulunur.-ayak ağrısı-

Fizyoterapi, hareket açıklığını ve kas fonksiyonunu geri kazanmadan önce başlangıçta ayak bileğindeki iltihabı azaltmak için çalışacaktır. Ayak bileği burkulmasından kurtulmanın önemli bir bileşeni, dengenin ve propriyosepsiyonun yeniden kazanılmasını içerir. Fizyoterapistiniz size özel bir egzersiz programı verir ve iyileşmenizi en üst düzeye çıkarmak için manuel terapi tekniklerini uygular.

PERONEAL TENDONOPATI NEDIR VE PERONEAL TENDONOPATI OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?

Dış veya lateral ayak bileğinde ağrı çekiyorsanız, peroneal tendonopati den kaynaklanması muhtemel.

TENDONOPATI NEDIR VE PERONEAL TENDONOPATI OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?

Peronoal tedon

Bu kaslar iki kastan oluşur – peroneal brevis ve peroneal longus. Bu iki kas, dış ayak bileği kemiğinin arkasından geçen tendonlarla bacağın dışından aşağı doğru akar. Peronealler, baldır kaslarına plantar flexion (ayağı bileği geri çekme) ve ayrıca ayağa her zaman (ayağı dışa doğru çevirme) yardımcı olmakta

Peroneal tendonopatiden muzdarip olanların aşağıdakilerden şikayet etmeleri muhtemeldir;

  • Yanal ayak bileği ağrısı-ayak ağrısına-
  • Erken aşamalarda, sadece egzersizden sonra, örneğin bir koşudan sonra mevcut olabilir.-ayak ağrısı-
  • Durum ilerledikçe, öncesinde ve sonrasında mevcut olabilir, yani koşarken biraz rahatlama olabilir.
  • Daha şiddetli vakalarda, ağrı daha sabittir
  • Yanal ayak bileği çevresinde şişlik
  • Yanal ayak bileğinin arkasından/altından geçen peroneal tendonların etrafındaki hassasiyet

PERONEAL TENDIONOPATI KIMLER OLUR NASIL OLURLAR?

Tendonda meydana gelen dejeneratif süreçtir. Bu normal tendon fizyolojisinin kademeli parçalanmasıyla zamanla ortaya çıkan bir şeydir.

Bu, aşırı yüklenme ve değiştirilmiş yük nedeniyle yırtılmaları içermekte. Bu da uygunsuz egzersiz nedeniyle ortaya çıkmakta. Aynı zamanda yanlış hizalama nedeniyle de olmakta ve bununla birlikte kas yanlış pozisyonda konumlandırılır.

Yükün değiştirilmesi, tendonun zayıflamasına ve kalınlaşmasına neden olmakta (yırtılma olasılığı daha yüksektir).

Aşırı yük veya anormal yük, tendon yapısında değişikliğe neden olmakta. Bu, ayak bileği burkulması gibi ayak bileği çevresindeki akut yaralanmalardan sonra ortaya çıkmakta. Ayak bileği burkulması sonrasında, ayak bileği stabilitesi azaltmıştır ve ekstra destek sağlamak için peronealler gereklidir.

Aşırı yüksek kemerlere sahip olanların peroneal tendonopati ile ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir, çünkü peronealler ayağın kemerini aktif azaltmaya çalışmak için ekstra çaba göstermelidir.

Alternatif ise, nispeten düz ayakları olan kişilerde de görülmekte. Bunun nedeni, peroneallerin koşma gibi aktiviteler sırasında ayağın hızlı pronasyonunu (yuvarlanmasını) önlemeye yyönelik eksantrik çalışmasıdır.

BIR FIZYOTERAPIST PERONEAL TENDONOPATIYI NASIL TEDAVI EDER?

Ağırlaştırıcı aktivitelere ara vermek, yapmanız gereken ilk şeydir. Tendona, zaten savunmasız olan bölgeye ek stres yüklemeden iyileşme şansı vermek, tendonda sağlığın yeniden kazanılmasında anahtardır.

Fizyoterapi, yaralanmayı takiben gerginlik arttıkça peroneal kaslara yumuşak doku gevşetmesi sağlar. Doğrudan tendonlara yapılan masaj, skar dokusunun parçalanmasına yardımcı olumak ve tendonda önemli fizyolojik değişiklikler ile iyileşmeyi teşvik eder.

Durum yerleştikçe, durumun ilerlemesine yol açan ve durum nedeniyle meydana gelen bazı kafa karıştırıcı faktörleri ele almak önemlidir. Biyomekanik analiz, bu potansiyel nedenleri tanımlamak için önemlidir. Sonra; aktivite modifikasyonu, ayakkabı reçetesi ve yeniden eğitim hareket kalıpları rehabilitasyon için çok önemlidir.

Egzersiz tedavisinin tendonu sağlığa döndürmede etkili olduğu ve daha fazla oluşumu önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Egzersiz terapisi şunları içerir;

GÜÇLENDIRILMESI

  • Peroneallerin aktive edilmesi ve dikkatli ilerlemesi gerekir. Kasları eşmerkezli biçim eaktive etmeden önce (kası kısaltmak) hafif izometrik (statik) egzersizlerle başlamak
  • Güçlendirmenin son aşaması, kasın uzadıkça kullanılmasını içeren eksantrik egzersizi içerir.
  • Baldır kası etrafındaki genel güçlendirme, ayak bileği ve peroneal kaslar için daha fazla destek sağlamada faydalı olmak.

GERME

  • Peronealleri kendi kendine masaj ile birlikte germek, biraz ağrı kesici sağlar ve kas gerginliğini azaltır. Bu, daha iyi işlev sağlar ve durumun ilerlemesini azaltır
  • Baldır kaslarının gerilmesi, ayak bileği çevresinde daha fazla işlev sağlamaya ve peroneal kaslarda gerginliği azaltmaya yardımcı olur.

AYAK BİLEĞİ BURKULMASI VE SYNDESMOSIS YARALANMASI

Bu yaralanma, tibia ve fibulayı birbirine bağlayan dokulardır . Yüksek ayak bileği burkulmasında, potansiyel hasar görmüş birkaç yapı vardır. Bunlar, tibiayı fibulaya bağlayan bağları ve ayrıca interosseöz membran adı verilen bir dokuyu içerir.-ayak ağrısı-

Bu yaralanmanın ciddiyeti genellikle bu yapıların kaçının hasar gördüğüne bağlıdır. İyileşme süresi 8 hafta ila 6 ay arasında değişir ve bu yüzden üst ayak bileği burkulması çok zordur. Syndesmotik ayak bileği burkulmaları, atletik popülasyonlardaki tüm ayak bileği burkulmalarının% 11 ila% 17’sini oluşturur. Bu yaralanmaların çoğu futbol, basketbol gibi çarpışma sporlarında meydana gelir.-ayak ağrısı-

ÜST AYAK BILEĞI BURKULMASI VE AYAK AĞRISI NASIL OLUŞUR?

  • Yaygın yaralanma mekanizması,ayak bileğinin dışa doğru kuvvetli bir şekilde büküldüğü sırada görülmektedir. Ayak bileğinin dışa doğru bükülme hareketi, iki kemiğin birbirinden uzaklaşmasına ve onları birbirine bağlayan bağları yırtmasına neden olmakta.
  • Bu bağları yaralamanın başka yolu da fazladorsifleksiyondur – bu, ayak parmaklarının normal aralıklarının ötesinde geriye doğru zorlandığı hareketi ifade eder.

YAYGIN SEMPTOMLAR

  • Ağrı, şişlik ve morarma genellikle ayak bileği ekleminin üzerinde görülmektedir.
  • Şişlik genellikle çok azdır
  • Benzer yaralanma mekanizmasının öyküsü vardır.
  • Ağırlaştırıcı hareketler fazla dorsifleksiyon ve ayağın dışa doğru dönmesini içerir.

YÜKSEK AYAK AĞRISI VE BURKULMALARI NASIL TEDAVI EDILIR?

Erken teşhis edildiğinde, stabil yüksek ayak bileği burkulması, genellikle 6 haftalık süre boyunca destek kullanılarak ve stabilizasyon sağlanarak tedavi edilmektedir.

İmmobilizasyon sonrası, asıl zor kısmı başlar. Bu noktada ayak bileği ve ayaktaki eklemler çok serttir. Fizyoterapi, tüm hareket açıklığını, gücü, dengeyi geri kazanmak ve yeniden yaralanmayı önlemeye yönelik uygun hareket kalıpları hakkında yeniden eğitmek hayati öneme sahiptir.

Yaralanma erken tespit edilmediyse, genellikle normal ayak bileği burkulmasına benzer şekilde tedavi edilmekte. Bu nedenle, süreç uzun ve sıkıcıdır ancak uygun rehabilitasyon ile tam fonksiyona geri döner. Devam eden instabilite, yeniden yaralanmaya yol açabilecek birincil faktörlerden biri olduğundan üst ayak bileği burkulması ile ilgili daha fazla dikkat edilmeli.

Özetle, ayak bileği yaralanmanızın değerlendirilmesi önemlidir, çünkü kaçırılan üst ayak bileği burkulması uzun vadeli sonuçlar doğurur. Fizyoterapistler tarafından hazırlanan kapsamlı rehabilitasyon programı sizi en kısa sürede geri döndür.

FIZYOTERAPI SIZIN IÇIN NE YAPABILIR?

1. AŞAMA: KORUMA

Hedef

Daha fazla hasardan kaçının, iltihabın etkilerini azaltın, menzili ve gücü mümkün olduğunca koruyun

  • RICE
  • Şişliği eklemden uzaklaştırmak için masaj
  • Destekleyici
  • Hafif ağırlık taşımayan ağrısız ROM egzersizleri
  • İzometrik ağrısız güçlendirme egzersizleri

2. AŞAMA: MOBILITE

Hedef

Hareket açıklığını geri kazanın ve bağ dokusunun en uygun şekilde iyileşmesine izin verin (skar dokusunun olgunlaşması 6 hafta)

  • Ayak bileği eklemi çevresindeki kaslara masaj yapar ve skar dokusunun ideal şekilde oluşmasına yardımcı olmak.
  • Ağırlıklıksız hareket açıklığı egzersizleri
  • Kas uzatma egzersizleri

3. AŞAMA: GÜÇLENDIRME

Hedef-

Bacak, ayak bileği ve ayağı çevreleyen kaslara kas gücünü yeniden kazandırın

  • Ağırlık taşımadan, kısmi ağırlık taşımaya, tam ağırlık taşımadan ilerleyen egzersizler
  • Kademeli iyileştirme ile, direnci arttırmaya başlayın

FAZ 4: NÖROMÜSKÜLER KONTROL, PROPRIYOSEPSIYON VE DENGE

Hedef

Dinamik kararlılığa geçmeden önce statik dengeyi yeniden kazanın

  • Statik denge ilerlemesi – ayaklar birlikte, tandem duruş, tek bacak – değişim yüzeyleri – sağlam kararlı, düzensiz, sallanan tahtalar, bosu topları
    • Çeşitli duyusal sistemler- gözler açık ve gözler kapalı, çift görev
  • Dinamik denge egzersizleri – belirli bir sporda / aktivitede ihtiyaç duyulan hareketleri birleştirmeye başlamanız gerekir

5. AŞAMA: SPORA ÖZGÜ AKTIVITELERE GERI DÖNÜŞ

Hedef

Spora dönmeden önce takıma özel tatbikatlara ve antrenmanlara tekrar dahil edin

  • Spora / aktiviteye bağlı, tam antrenmana kademeli geri dönüş anahtardır
  • Çeviklik egzersizleri, plyometrik egzersizler, spora özgü beceriler
  • Spora dönmeden önce karşılanması gereken belirli kriterler vardır.
    • Ağrısız hareket aralığı
    • Tam güç
    • Tam nöromüsküler kontrol
    • Ağrısız mobilite – koşmak, yürümek
    • Özel testler – 30 cm’lik kutudan aşağı atlar ve herhangi bir denge, ağrı veya dengesizlik kaybı olmadan yaralı bacağın üzerine iner.

AYAK BILEĞI BURKULMASI

Bağların fazla gerilmesi veya tamamen yırtılması nedeniyle hasar gördüğü yaralanmayı ifade eder.

Öncelikle ayak bileği burkulması, ayak bileğinin lateral kısmında bulunan bağlarda hasara neden olmakta.

Bunun nedeni, ayak bileğinin her iki tarafını destekleyen bağların gücü nedeniyle ayak bileğinin dışa doğru yuvarlanmasının (eversiyon yaralanması) içe doğru (inversiyon yaralanması) yuvarlanmasından çok daha yaygındır.

Burkulma kelimesi, bir bağda meydana gelen hasarı gösterir. Ayak bileği burkulması, fiziksel aktivite sırasında, özellikle , basketbolcu ve futbolcularda yön değiştirmeyi gerektiren aktiviteler sırasında sıklıkla görülmektedir.

En sık görülen yaralanma mekanizması, ayak parmakları aşağı dönerek (plantarfleksiyonlu) ayağın dışına iniş yapmak ve daha sonra ayak hafifçe içeri (ters çevirme) dönmeye bağlıdır. Hastanın ağırlığı, ayağın dışındaki bağların önemli bir yük altında fazla gerilmesine neden olmakta.

Ayak bileğinin lateral kısmında yer alan bağlar ATFL, PTFL ve CFL’dir. Anterior talo-fibuler ligament veya ATFL, hasarı ve ciddi vakalarda rüptürde en yaygın bağdır. Kalsaneofibuler ligament (CFL) ve posterior talo-fibuler ligament (PTFL), çoklu ligamentlerin hasar gördüğü daha ciddi vakalarda da rol oynayabilir.-ayak ağrısı-

AYAK BILEĞI BURKULMASINDAN HEMEN SONRA NE YAPMALISINIZ?

Yaralanma meydana geldikten sonraki ilk 48 saat içinde meydana gelen büyük bir enflamatuar süreç vardır ve en iyi yaklaşım RICE yöntemini kullanmaktır.

Enflamasyon (şişlik ve morarma) yerleşmeye başladığında, ayak bileğini etkili rehabilite etmek çok önemlidir. Genellikle yaralanmayı takiben ayak bileği ekleminde hem güç hem de hareket açıklığı kaybı olmakta. İnsanlar germe, masaj ve güçlendirme egzersizleri yoluyla bu iki önemli bileşen üzerinde oldukça iyi çalışma eğilimindedir. Rehabilitasyonun sıklıkla gözden kaçırılan, ancak birçok yönden en önemlisiayak bileğinde motor kontrolünü yeniden kazanmaktır.

Motor kontrol, kas hafızasının, kas kontrolünün ve nihayetinde dengenin yeniden kazanılmasını içerir. Bir yaralanmayı takiben, yaralı doku uzayda nerede olduğuna dair azalmış bir algıya sahip , bu da temelde vücudun ayak bileğinin hangi pozisyonda olduğundan emin olmadığı anlamına gelir. Bunun da ötesinde, kasların işlevi azalır ve bu yeniden yaralanmanın birincil nedenidir. Tüm bunları, tekrarlanan ayak bileği burkulmalarının ayak bileğinde kronik hipermobiliteye yol açtığı ve yaralanmaya duyarlı çok zayıf, hareketli ayak bileğinizin olduğu gerçeğini eklersiniz. Denge üzerinde çalışmak, ayak bileği burkulmasını takiben herhangi bir rehabilitasyon programının hayati bileşenidir ve çok yönlü rehabilitasyon programının yeniden yaralanma riskini azalttığı gösterilmiştir.

Daha ciddi vakalarda, gelecekteki yaralanmaları önlemek için bir podiatri incelemesi, ayak bileğine uygun dış destek sağlamak için ortezlerin reçetesini ve uygun ayakkabıları içerir.

FIZYOTERAPI AYAK BILEĞI BURKULMASI VE AYAK AĞRISINA NASIL YARDIMCI OLUR?

AKUT INFLAMATUAR FAZ – İLK 24-48 SAAT

BIRINCIL HEDEF: YARALI DOKUYU KORUMAK VE ILTIHABI AZALTMAK.

bantlama

Destekleme veya ay botu

Eklemdeki şişliği azaltmaya yardımcı olmak için yumuşak doku masajı

Düşük dereceli eklem mobilizasyonları

Ağırlık taşımayan hareket açıklığı içindeki egzersizler

İzometrik güçlendirme egzersizleri

Yaralanma yönetimi konusunda tavsiye ve eğitim, : RICE

AYAK BILEĞI REHABİLİTASYON

REHABILITASYONUN AKUT SONRASI AŞAMASI

BIRINCIL HEDEF: EKLEMDEKI HAREKET AÇIKLIĞINI GERI KAZANIN VE EKLEM ÇEVRESINİ GÜÇLENMEYE BAŞLAYIN

  • Baldır kasları, peronealler, manuel terapi ile yumuşak doku salınımı
  • Konsantrik ve Eksantrik güçlendirme egzersizleri
  • Açık ve kapalı zincirleme egzersizler
  • Germe
  • Roler veya masaj topu ile kendi kendine masaj / serbest bırakma

REHABILITASYONUN ORTA AŞAMASI

BIRINCIL HEDEF: TAM KAS GÜCÜNÜ YENIDEN KAZANIN VE NÖROMÜSKÜLER / DENGE EĞITIMINE BAŞLAYIN. AYAK BILEĞINDE TÜM HAREKET AÇIKLIĞININ OLDUĞUNDAN EMIN OLUN/KORUYUN

  • Yukarıdaki gibi
  • İlerleme güçlendirme tatbikatlarına karşı direnci/yükü artırın
  • Statik denge egzersizleri – ayaklar birlikte, tandem duruş, tek bacak, gözler açık, gözler kapalı, sert yüzey, düz olmayan yüzeyler

KADEMELI OLARAK SPORA DÖNÜŞ

BIRINCIL HEDEF: TAM FONKSIYONA GERI DÖNÜŞ (ETKILENMEYEN TARAFLA KARŞILAŞTIR YETERLI GÜÇ, MENZIL VE DENGE)

  • Yukarıdaki gibi
  • Dinamik denge egzersizlerine başlayın – koşu talimleri, yön değiştirme, zıplama, farklı yüzeylerden hareket etme
  • Kontrollü ortamlarda spora özgü aktivitelere kademeli olarak ilerleme

SPORA DÖNÜŞ IÇIN ÖN KOŞUL:

  • Tam ağrısız hareket aralığı.
  • Tam güç.
  • Uygun nöromüsküler kontrol.
  • Fonksiyonel Test Örneği: 30 cm’lik kutudan atlama – herhangi bir komplikasyon olmadan bir bacağını indirebilmeniz gerekir

Ciddi ayak bileği yaralanmasında rehabilitasyon çok önemlidir, çünkü ayak bileği güç kaybeder. Bir güçlendirme veya rehabilitasyon programı gereklidir.

AŞIL TENDINOPATISI VE AYAK AĞRISI

Aşil tendiniti arka ayak bileği bölgesinin sık görülen bir yaralanmasıdır.

Aşil tendonu vücuttaki en güçlü ve en kalın tendondur. Baldır kasının altında bulunur ve baldır kaslarını ayağın topuk kemiğine bağlamaktan sorumludur.

Ana işlevi, yürürken ve koşarken topuğu kaldırmaktır ve bu nedenle, her adımda çalıştığı için önemli bir zorlanmaya maruz kalır.Uygun olmayan ayakkabı ve yüksek topuklu risk faktörüdür

AŞIL TENDINOPATISI

Aşil tendinopatisinin bir dizi farklı sunumu vardır. Hızlı ortaya çıkar veya zamanla yavaşça artan ayak ağrısı olur.

Aktivite onu hafif veya aşırı derecede alevlendirir.

Aşil tendonunun kendisi şişmiş veya olmayabilir, belirgin yumruya sahip olabilir veya olmayabilir ve belirli bir bölgede veya tendon boyunca hassas olabilir.

Sonuç olarak, fizyoterapistinizin konunun tüm ayrıntılarını göz önünde bulundurması önemlidir.

Aşil tendinopatisi genellikle tendonun aşırı kullanım durumudur. Zamanla tendondaki liflerde bozulmaya neden olabilecek küçük mikro yırtıklar meydana gelmekte. Koşma ile ilgili yaşananlar ayaklara yerleştirilen artan kuvvetler, aşil tendinopatisinin gelişimini artırır.

AŞIL TENDINOPATISI VE AYAK AĞRISI NASIL OLUŞUR?

Aşil tendinopatisi, antrenman aktivitesinde bir artış, ayakkabı değişimi veya koşu yüzeyinin değişmesinden sonra ortaya çıkar. Kişisel mekaniğinizin sonucu olarak da ortaya çıkar – sınırlı kas esnekliği, zayıf baldırlar, düz ayaklar, aşırı yuvarlanan ayaklar ve genetiğin hepsi de rol oynar. Sonuç olarak ayak ağrısı yaşarsınız.

Aşil tendinopatisi nedene bağlı olarak bir dizi tedavi seçeneği vardır. Eğitim rutinindeki değişiklik kadar basit olur. Ayakkabı ve ortez tedavisindeki değişiklikler genellikle aşil ağrısını çok hızlı giderir. Germe ve güçlendirme programları da genellikle fizyoterapistiniz tarafından verilecektir.

TARSAL TÜNEL SENDROMU

medial (iç) ayak bileği kemiğinin hemen arkasında bulunan bir alandır. Buradan geçen birkaç yapı vardır ve sinir sıkışmasının en yaygın yeri olmasının ana nedeni budur.

Posterior tibial sinir tarsal tünelden geçer ve daha sonra ayağın tabanına kadar devam eder. Ayağın altından ayak parmaklarına kadar his ve hareket sağlamaktan sorumlu olan sinir dallarına ayrılır. Tarsal tünel sendromunda, arka tibial sinirin ve / veya dallarının doğal olmayan bir sıkışması vardır. Bu da ayağın tabanından ve topuğundan değişen duyuma neden olur.

TARSAL TÜNEL SENDROMUNA NEDEN OLAN NEDIR?

Tarsal tünelin alanı çok meşgul olduğundan, sinirin sıkışmasına neden olacak birçok yapı var. “Düz tabanlık” veya pes planus, Tarsal Tünel Sendromundan muzdarip insanlarla olan ilişkisine bakıldığında önemli bir risk faktörü olarak gösterilmiştir. Ayak bileğinin değişen hizalaması, ayak bileğinin medial tarafında basınç oluşmasına neden olur. Bu da tarsal tüneli ve dolayısıyla siniri tehlikeye atar. Medial ayak bileğindeki bir yaralanma benzer etkilere sahip olur, örneğin medial ayak bileği burkulması, bölgede kistik veya tümör büyümesi, varisli damarlar, kas ve doku sıkılığı veya bölgedeki bir tendonun iltihaplanması da neden olur.

BELIRTILERI NELERDIR?

Tarsal tünel sendromu birçok nöral semptomla kendini gösteren durumdur. Semptomlar artan aktivite ile ağırlaşır ve genellikle dinlenme ile hızlı iyileşir.

  • Ayak bileklerinin, ayağın ve bazen ayak parmaklarının içinde ve çevresinde karıncalanma.
  • Alt bacaklarda ağrılı yanma, karıncalanma veya uyuşma hissi.
  • Bacaktan yukarıya ve kemer, topuk ve ayak parmaklarına yayılan ağrı.
  • Ayak tabanında dize doğru yayılabilen yanma hissi.
  • Ayaklarda değişen sıcaklık hissi.
  • Ayakların yeterli dolgusu yokmuş gibi bir his.

FIZYOTERAPI NASIL YARDIMCI OLABILIR?

YÖNETIM

1. AŞAMA:

Amaç:

Enflamasyonu azaltın ve doku hasarını / ağrısını azaltın.

  • Ağırlaştırıcı faaliyetlerden kaçının.
  • Buz.
  • Yaralı dokuyu boşaltmak için bantlama.
  • Germe + sinir hareketliliği egzersizleri.
  • Yumuşak doku salınımı.
  • Ortak seferberlikler.
  • Nöral mobilizasyon.

2. AŞAMA:

Amaç:

Tüm hareket aralığına ulaşın ve gücü artırın.

  • Yukarıdaki gibi.
  • Tibialis ağırlık taşımada posterior güçlendirme egzersizleri.
  • Elastik bantlar aracılığıyla dirençte kademeli artış.
  • Aktivite sınırlamasına dayalı müdahale – fonksiyonel görevler üzerinde çalışma (analiz ve modifikasyon).

3. AŞAMA:

Amaç:

İşlevsel mobiliteyi geliştirin, tüm hareket ve güç aralığını yeniden kazanın.

  • Yukarıdaki gibi.
  • İlerleme Tibialis posterior güçlendirme ağırlık taşıma.
  • Yavaş yavaş ek ağırlıkla direnç ekleyin.

Tarsal tünel sendromunun tedavisi nedene bağlı olacaktır. Ortezler, ayağı yeniden hizalamak ve aşırı yuvarlanmayı önlemek. Anti-enflamatuarlar, dinlenme ve buz, duyu iltihaplı bir yapıdan kaynaklanıyorsa yararlı tedaviler olabilir. Konservatif yönetim semptomlardan yeterince uzaklaşma sağlamadığında, cerrahi bir yaklaşım önerilir.

PLANTAR FASIIT NEDIR

Plantar fasiit (PF) ayakta görülen en sık görülen kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından biridir.topuk dikeni rahatsızlığıyla karıştırılmamalı. Bu yaralanma, ayağınızın altından topuk kemiğinizden ayağınızın topuğundaki eklemlere uzanan güçlü doku bandı olan plantar fasyanın kesilmesini ifade eder. Topuk dikeni ise gergin banda kemiğin batmasıdır.

Plantar fasyanın ayakta üç ana rolü vardır;

  • Şok emilimi.
  • Bir kemer yüksekliğini korumak.
  • Yürümek ve koşmak için bir adım attığınızda itme mekanizmasını sağlamak.

Plantar fasyaya yüklendiğinde; anormal derecede, aşırı veya uzun zaman boyunca zarar görebilir. Bu, genellikle topuk kemiğindeki bağlantısının yakınında bulunan iltihaplanma ve ağrıya yol açabilir.

Durumun ilk aşamalarında ağrı genellikle sadece dinlenme dönemlerinden sonra veya egzersizden sonra hissedilir. Bununla birlikte, durum ilerledikçe, giderek daha zayıflatıcı hale gelebilir ve ağrı, günlük yaşamın normal aktiviteleri boyunca mevcut olmaya başlayabilir.-ayak ağrısına neden-

NELERE DIKKAT EDILMELI?

Plantar fasiitin tipik bir sunumu, özellikle sabahları ilk adımlarla ayağın topuğunun veya kemerinin altındaki ağrıdır. Durumun ilk aşamalarında, gün artan hareketle devam ettikçe ağrı genellikle azalır. Göz ardı edilirse, durum ilerleyebilir ve daha da kötüleşebilir, bu da ağırlık taşımayı içeren tüm aktivitelerle fonksiyon ve ağrıda önemli azalmaya yol açabilir.

Tipik olarak, plantar fasiit belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Uzun zaman dinlendikten sonra veya uykudan sonra ilk adımlarla topuk ağrısı.
  • Ayağı dorsifleksiyona doğru getirme yeteneğinin azalması.
  • Ayak bileğinin arkasında hissedilen sıkılık – aşil tendonunda.
  • Ayakkabı giymediğinizde ağrı arttırılabilir.
  • Merdive ağırlaştırıcı olabilir.
  • Ön medial topuğa hassasiyet.

NASIL OLUŞUR?

Plantar fasiit, genellikle aşırı kullanımdan kaynaklanan dejeneratif süreçle ortaya çıkan bir durumdur. Topluluğun çok çeşitli yerleri plantar fasiit edinebilir ve durumun gelişimine katkıda bulunabilecek bir dizi risk faktörü vardır. Bunlar;

  • Koşma gibi aktiviteler.
  • Değiştirilmiş ayak biyomekaniği (düz tabanlık veya aşırı yüksek kemer).
  • Aşırı kilolu olmak.
  • Gün boyunca ayaklarda daha fazla zaman geçirmeyi içeren meslekler.
  • Desteksiz ayakkabılar.
  • Ayaktaki kasların dejeneratif / bozulmalara bağlı olarak yaşlandıkça daha yaygındır.

Bu risk faktörleri ayaktaki mekaniği değiştirir. Kuvvet yükü ve yöndeki değişiklik nedeniyle, plantar fasyaya zarar verir. Uzun zaman boyunca bu, dokuda kronik değişikliklere neden olmakta ve plantar fasiite yol açar.

Ultrason taramaları, plantar fasiit tanısını doğrulamakta rutin olarak kullanılmaktadır. Bulunursa, tarama plantar fasyanın şişmesini ve bazen kronik durumlarda, dokuda kalsifikasyon veya yırtılmaları gösterecektir. X-ışını taramaları da sıklıkla kullanıl. Topuk kemiğindeki plantar fasyanın bağlanma bölgesinin yakınında bir kemik mahmuzunun varlığını gösterir.

Topuk dikenleri, ayak ve plantar fasyaya yerleştirilen anormal gerginlik ile ilişkili olabilir,

NE YAPILALABILIR?

Plantar fasiit son derece zayıflatıcı ve ağrılı olur. O zaman, durumdan muzdarip çoğu insanın fizyoterapi yoluyla semptomlarda önemli bir azalma ile tedavi edilmektedir

Çoğu koşul gibi, durum ne kadar uzun zaman geçerse , iyileşmesi o kadar uzun sürer ve bu nedenle erken müdahale her zaman önemlidir.

İlk aşamalarda ağrı, inflamasyon ve yaralı dokunun korunması en önemlisidir. Semptomlarda ilk azalma olduğunda, gerçek işleve kademeli olarak geri dönüşün zamanı gelmiştir.

Hareket açıklığını yeniden kazanmak, ayak duruşunun kontrolü, gücü arttırmak ve daha sonra ayağınızı destekleme stratejileri kullanmak, durumun tekrarlanmasını önlemede anahtardır.

Bazen sabahları yataktan kalkmadan önce ayağı germek ve hareket ettirmek yararlıdır. Böylece sabah ilk ağrı tepkisinden kaçınmak ve sabahın ilk adımlarından itibaren daha iyi işlev görmesini sağlamada kullanılmaktadır. Her anormal adım, topallama veya değişmiş yürüme paterni tam iyileşme süresini geciktiriyor.-ayak ağrısı-

FIZYOTERAPI REHABILITASYONU

FAZ 1: ENFLAMASYONU AZALTIN, DOKUYU KORUYUN.

Amaç:

Bölgedeki ağrıyı azaltın, dokunun iyileşme sürecinden geçmesinde zaman tanıyın ve plantar fasyaya devam eden stresi azaltın.

  • Göreceli dinlenme – ağırlaştırıcı aktivitelerden kaçının, ancak ayağı hareketli ve yüklü tutmaya çalışın.
  • Buz masajı – ayağın kemerinin altında donmuş bir şişenin kullanılması, yaralanma bölgesinde gerginlik ve iltihaplanmaya yardımcı olur.
  • Ayağın kemerini desteklemede bantlama
  • Yumuşak doku uygulamaları ile plantar fasyadan salınır.
  • Mümkün olduğunca fazla hareket aralığını korumak için ayak bileği ve ayakta ağrısız hareketlilik egzersizleri.

2. AŞAMA: AYAK BILEĞI VE AYAKTAKI TÜM HAREKET ARALIĞINI GERI KAZANIN.

Amaç:Ayak bileği ve ayaktaki tam ağrısız hareket açıklığını yeniden kazanın.

  • Yukarıdaki gibi.
  • Ayak bileği ve ayaktaki eklem mobilizasyonları.
  • Baldır kasları ve plantar fasyalar için ağırlık taşıyan germe egzersizleri.
  • Aktivite seviyelerini artırın – ağrı ve inflamasyondaki artışı önlemeye devam etmek için değişiklikler.

3. AŞAMA: AYAK, AYAK BILEĞI VE ALT BACAK KAS KONTROLÜNÜ IYILEŞTIRIN.

Amaç:Ayak kemerini ve ayak bileğini destekleyen kastaki kas gücünü ve kontrolünü artırın.

  • Yukarıdaki gibi.
  • Ayak stabilizasyon egzersizleri.
  • Baldır kasları için ağırlık taşıyan güçlendirme egzersizleri.
  • Değişmiş ayak mekaniğinin olası nedenleri olan eksiklikleri ele alın.

FAZ 4: BIYOMEKANIK AYAK POZISYONUNU ELE ALIN VE NÖROMÜSKÜLER KONTROLÜ ARTIRIN.

Amaç:

Tam ROM ve ayak bileği ve ayak etrafındaki kuvvet ile – plantar fasiite yol açan biyomekanik nedenleri ele almaya başlayın.

  • Ayakkabı analizi, modifikasyonu ve reçetesi.
  • Alt ekstremitenin hizalanmasına yardımcı olmak için kalça ve dizdeki kas dengesizliklerine bakın.
  • Ayak ve ayak bileği etrafında daha iyi dinamik kontrol geliştirmek için denge, propriyosepsiyon üzerinde çalışın.

FAZ 5: DOKU ÜZERINDEKI YÜKÜ ARTIRIN, SPORA ÖZGÜ / DINAMIK EGZERSIZ EKLEYIN.

Amacımız

Ayağı ve alt ekstremiteyi daha patlayıcı hareketler için hazırlayıp ve kademeli olarak tam fonksiyona geri döndürmek.

  • Plyometrik eğitimin eklenmesi – zıplama ve iniş tekniğine bakın (hareketler sırasında adres hizalaması/tekniği).
  • Programı çalıştırmaya başlayın ve yeniden yaralanmayı önlemek için kademeli yük birikimine odaklanın.
  • Ayrıca tam fonksiyona geri dönmek için spora / aktiviteye özgü eğitime katılmaya başlayın.

AŞAMA 6: TAM FONKSIYONA DÖNÜN.

Amaç:

Yaralanmanın tekrar oluşmasını önlemek için stratejilerle ağrısız seçim aktivitesine dönün.

  • Tam oyunlara ilerleyen spora özgü egzersizler.
  • Öz yönetim stratejilerinin önemini tekrarlayın.
  • Yük ve yük yönetimindeki değişikliklerin önemini anlamak (kademeli olarak artırın ve eğitimde büyük artışlardan kaçının).

Uzun vadeli tedavi hedefleri, plantar fasiite neyin neden olduğunu anlamakla ilgili olmalıdır. Kötü ayak mekaniği, hizalama veya sadece çoklu risk faktörlerinin eklenmesi ile ilgili olsun, fizyoterapistiniz bir inceleme önleme konusunda yardımcı olur.

Bireyselleştirilmiş ayak ortezlerinin, yapmak istediğiniz aktiviteleri yapmayı bırakmaya gerek kalmadan uzun vadede plantar fasiiti yönetmede son derece etkili olduğu gösterildi. Ayrıca Fizyoterapistiniz, yumuşak doku üzerinde istenmeyen gerginlik yaratan hizalama sorunlarının düzeltilmesine yardımcı olmak için ortotik bir cihaz geliştirmeye yardımcı olabilir.-ayak ağrısı-

YAĞ YASTIĞI SENDROMU NEDIR?

Topuk ağrısı yaygın bir şikayettir ve sıklıkla nedenin plantar fasiit olduğu düşünülmektedir.

En kötüsü, plantar fasiit, topuk ağrısının en olası nedenlerinden biridir. Topuk ağrısının, topuğun kendisinin yağ yastığına devam eden bir yaralanmadan kaynaklanmayabileceği durumlar vardır.

Yağ yastığı, kalkaneus (topuk kemiği) ile zemin arasında bir yastıklama tabakası görevi görür.

Birincil amacı, kuvvetleri kalkaneustan uzaklaştırmak ve şok emilimi yoluyla yaralanma / tahrişten korumaktır.

Yağ yastığı sendromunda, yağ yastığının anormal bir incelmesi vardır. Bundan dolayı yağ yastığının önemli ölçüde iltihaplanmasına neden olmakta.-ayak ağrısı-

YAĞ YASTIĞI SENDROMU NASIL GELIŞIR?

Yağ yastığı sendromunun gelişmesine neden olabilecek iki tipik mekanizma vardır.

İlk olarak, tekrarlayan travma / aşırı kullanım yoluyla yağ yastığı iltihap görülmektedir. Jimnastik (koşma ve zıplama) gibi aktiviteler, tahrişe yol açan yağ yastığına uygulanacak tekrarlayıcı, güçlü yükü içerir. Bu tahriş, devam eden aktivite yoluyla sürekli olarak şiddetlenen iltihaplanmaya yol açar.

Yağ yastığı sendromunun gelişebileceği bir başka yol da yaşlandıkça dejenerasyondur. Yaşlandıkça, vücut sistemlerimizin çoğu, daha az etkili hale geldiğinde dejeneratif bir süreç oluşur-ayak ağrısı-.

Dejeneratif işlemler sayesinde, yağ yastığının incelmesi vardır, bu da uygun şok emilimini sağlama yeteneğini azaltır. Bu, yağ yastığı veya kalkaneus kemiğinde morarma elde etme duyarlılığının artmasına neden olmakta ve bu da önemli rahatsızlıklara neden olur.

Aşırı kilolu olmak, yaş, ayağın bireysel mekaniği, fazla ayakta durmayı gerektiren bir işe sahip olmak veya yüksek etkili spora katılmak, durumu daha da kötüleştirmektedir. Ayrıca Yağ yastığı ve kalkaneus kemiğinde aşınma ve morarmalara neden olmakta.-ayak ağrısı-

BELIRTILERI NELERDIR?

Yağ yastığı sendromu topuğun merkezinde ağrı ile kendini gösterir. Genellikle bir çürük üzerinde yürümek gibi hissetmek olarak tanımlanır. Ağrı,fazla süre ayakta dururken veya yüksek etkili aktiviteler sırasında ve ayrıca ayakkabısız sert yüzeylerde yürürken daha da şiddetlenmektedir.

YAĞ YASTIĞI SENDROMU IÇIN NE YAPMALI?

Bir fizyoterapist, doğru bir tanı almanıza yardımcı olacak ve sizi uygun bir rehabilitasyon yoluna götürecektir.

Doğru bir tanı bulunduktan sonra, bu durumu tedavi etmenin birçok yolu vardır. İlk olarak, yaralı bölgedeki yükü azaltmak ve iyileşme için zaman tanımak önemlidir. Bu;

  • Yastıklamayı artırmak için bantlama/topuk yükünü azaltın.
  • Anti-enflamatuar ilaç.
  • Etkinlik değişikliği.
  • Göreceli dinlenme.
  • Yumuşak doku masajı.

İlk ağrı dönemi çözüldükten sonra, yağ yastığı sendromu geliştirmeye yatkın olan potansiyel katkıda bulunan faktörleri ele almak artık hayati önem taşımaktadır.-ayak ağrısı-

  • Kilo kaybı egzersiz programı.
  • Uygun ayakkabı reçetesi.
  • Ortez reçetesi.

AYAK AĞRISI VE BURSİTİ

Bursa, vücutta bulunan sıvı dolu bir keseciklerdir. Bursalar kemikler ve kaslar, bağlar veya tendonlar arasında oturur ve yastıklama sağlar ve yapılar arasında kolay hareket sağlar.

Bursa, vücudun diğer birçok dokuda, belirli koşullar altında iltihaplanmaya eğilimlidir. Tipik aşırı kullanım veya aktivite, biyomekanik veya zayıf ayakkabı yoluyla ek kuvvet, bursanın tahriş olmasına neden olmaktan sorumludur. Bursa ayrıca travma veya yaralanma yoluyla ağırlaşabilir. Romatoid artrit, lupus ve gut gibi diğer enflamatuar durumlar da bursite neden olabilir.-ayak ağrısı-

AYAKTAKI BURSIT FARKLI BÖLGELERDE BULUNABILIR.

Aşil tendonunun topuk kemiğine (kalkaneus) yerleştirildiği ayağın arkasında,retrokalkaneal bursa vardır. Bu nokta, Aşil tendonunun fazla kullanımı veya anormal mekaniği nedeniyle iltihaplanmaya özellikle duyarlıdır. Aktif hastalarda, özellikle koşucularda daha sık görülmektedir. Yürüyüş, merdiven çıkma ve bir eğimden yukarı doğru yürümek, ayağın bursayı sıkıştırma ve ağrıya neden olma olasılığı daha yüksektir. Bir ayağın biyomekaniği veya ayağın nasıl çalıştığı da bu bursadaki sürtünmeyi etkiler. Retrokalkaneal bursa, hastanın Aşil tendonunun yanında, topuk kemiğinde oluşan sert bir yumru olarak ortaya çıkan bir durum olan Haglund sendromuile ilişkilidir.

2. ayak parmağı ve ilgili metatarsallarda bursite karşı özellikle hassastır. Genellikle ağrı, ayağın altındaki 2. ayak parmağının tabanının altında (metatarsofalangeal eklemde) ortaya çıkar. Yine, bu tekrarlayan hareketler veya ayağın içe doğru yuvarlanma eğilimi gibi zayıf biyomekaniklerle ortaya çıkar .

Bursit ayak başparmağı ekleminin lateral tarafındaçıkabilmekte.Bu genellikle sıkı ayakkabılara karşı sürtünme yoluyla ortaya çıkar. Genellikle bunyona sahip ayaklarda veya ayakkabıların yan tarafına sıkıca bastırma eğiliminde olan bir eklem varsa görülmektedir. Enflamasyona eğilimli benzer bir bursa da 5. ayak parmağında bulunmaktadır.

BURSIT TEDAVISI

Enflamatuar bir durum olduğunda dinlenme ve buzun ilk basamak tedavileri genellikle yararlıdır. Fizyoterapistiniz rahatsızlığın nedenini belirlemenize yardımcı olmakta. Belirli ayakkabılar, ortezler veya çevredeki kasların ve tendonların gerilmesi ve şartlandırılmasını içerebilecek bir tedavi planı geliştirmenize yardımcı olmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. 1ee4560968e8f0c381f463f92b649274

    L5 vertebra sakralizasyonu doğumsal bir durum olup, belin en altındaki (L5) omurun kısmen veya tamamen sakruma (kuyruk sokumu kemiğine) kaynaması…

  2. 1ee4560968e8f0c381f463f92b649274
  3. F08ef915ce7ec3f74934ae1f8d51f671

Son yazılar..

Hemen Ara