Boyun fıtığı belirtilerinde olduğu gibi boyun fıtığında yastık seçimi de kişiden kişiye değişir
Boynunuzdaki kemikler arasındaki dokuya intervertebral disk denir. Diskler, yumuşak jel benzeri merkezden ve sert dış kaplamadan oluşur.
İçindekiler;
- Boyun fıtığı nedir? Ve Boyun fıtığı başlangıcı nedir?
- Boyun fıtığına etki eden faktörler?
- Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?
- Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur?
- Boyun fıtığı tedavisi nelerdir?
- Yastık Ve Ergonomik Nasıl Olmalı?
- Boyun Fıtığında Yastık Seçimi İçin Önerimiz
- Boyun Fıtığında Yastık Seçimi Ve Uyku Pozisyonları
- Sırt Üstü Uyku
- Yan Uyku
- Mide Uykusu
Boyun fıtığı nedir? Ve Boyun fıtığı başlangıcı nedir?
Diskin dış kısmı, jeli içeren fibröz kıkırdaktan oluşur.
Dış kısım yırtıldığında veya bölündüğünde, jel dışarı çıkar. Diskin fıtıklaşması yani boyun fıtığı anlamı budur.
Boyun fıtığı nedir? Diskte “yırtılmış disk” veya “kaymış disk” de denir. Dolgusu fışkırmış bir jöle gibi düşünebilirsiniz.
Boyun fıtığına etki eden faktörler
Neyin neden olduğunu tam olarak anlamak zor. Genellikle net bir neden olmadan yavaşça ortaya çıkar. Yaş, genetik, hareket, postür, ani gerginlik, duruş bozukluğu etkilediği gibi göz ardı edilen bir diğer sebeb ise boyun fıtığında yastık seçimi ve yatak seçiminde yapılan yanlışlıklardır.
- Yaş
Disk, aşınma ve yıpranma nedeniyle boyun fıtığı daha yatkın olur. Gençken, disklerimizin içinde çok fazla su vardır. Ancak zamanla yaşlandıkça su miktarı azalır. Disklerde daha az su, daha az esnek olabilecekleri anlamına gelir. Ve bu, hareket ettiğinizde, büküldüğünde veya döndüğünüzde, yırtılma veya boyun fıtığının şansı daha büyük olduğu anlamına gelir. Yaşlı insanlarda, daha az güçle yırtılır.
- Genetik
Boyun fıtığı aynı ailelerde de çıkma ihtimali yüksek.
- Hareket
Boyun fıtığı ani, sarsıcı hareketler neden olur.
Ani gerginlik
Ağır bir nesneyi kaldırırsanız veya üst vücudunuzu çok hızlı şekilde çevirir veya bükerseniz, boyun fıtığı bir diske zarar verebilirsiniz.
Boyun fıtığı oluştuğunda, yakındaki omurilik sinirlerine veya omuriliğe baskı yaparak ağrılı semptomlara sebeb olur.
Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?
- Boyun ağrısına,
- Yayılan kol ağrısına,
- Omuzda ağrı
- Kolda veya elde uyuşma yada karıncalanmaya neden olur.
Ağrının miktarı ve türü, donuk, ağrıyan ve lokalizasyonu zor olandan keskin, yakıcı ve kolayca saptanabilene kadar değişir.
Kollarınızdaki ve boynunuzdaki ağrı, genellikle boynunuzdaki problemden dolayı sinir köklerinizin tahriş olduğunun ilk işaretidir.
- Uyuşma, karıncalanma ve özellikle kol kaslarınızda güçsüzlük gibi belirtiler, sorununuzun daha ciddi olabileceğine dair uyarı işaretleridir. Kollarınızda güçsüzlük, boyun ağrınız için doktora görünmeniz gerektiğinin kesin bir işaretidir.
Boyun fıtığı olma faktörleri
Yaşlanma süreci ve omurganızdaki aşınma ve yıpranmaBoyun fıtığı belirtileri-ne neden olur. Boyun fıtığı, tekrarlayan aktivitelerden veya omurganın yaralanmasından da olur.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur?
Fıtık teşhisi boyun, kollar ve alt ekstremitelerin tam bir fizik muayenesi ile başlar. Doktorunuz boynunuzu esneklik, hareket açıklığı ve sinir köklerinizin veya omuriliğinizin fıtıklaşmış diskten etkilendiğini gösteren işaretler açısından inceleyecektir.
Boyun fıtığı tedavisi nelerdir?
Kişiden kişiye değişir boyun fıtığı net tanısı sadece MR sonucu ile konmaz. Amerikada yapılan bir araştırmaya göre hiç bir sağlık sorunu olmayan kişilerde MR sonuçlarına bakıldığında %90nında fıtık olduğu tespit edilmiş. Sadece mr sonucu ile şikayetlerinizin fıtıktan olmayabileceği anlamına gelir. En sağlıklı tedavi sonucunun ise fizik tedavi uygulamaları olduğu kanıtlanmıştır. Manuel uygulamalrın ise klasik fizik tedavi uygulamalarına göre başarı şansı çok yüksektir. Detaylı bilgilendirme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yastık Ve Ergonomik Yatış Nasıl Olmalı
Herkes farklıdır, ancak çeşitli kaliteli boyun yastıklarına sahip olmak, en iyi sonucu veren birini seçmek sizin için tedavi yöntemleri arasındadır . Hangi yastığın sizin için en iyisi olduğunu merak ediyorsanız? Özel uyku ihtiyaçlarınıza ve servikal omurga gereksinimlerinize uyan yastık seçenekleri arasından seçim yapmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarımız ve bilgilerimiz var.
Boyun Fıtığında Yastık Seçimi İçin Önerimiz
Yastıkları sadece boynunuzun etrafına saran yastıklar olarak değil, aynı zamanda uyurken baş, boyun ve omuzlar arasındaki uygun ilişkiyi sağlam ergonomik ilkelere dayanarak koruyanlar olarak tanımlıyoruz. Boyun fıtığı belirtilerini azalmak için iyi tasarlanmış yastıklara sahip olmak, uzun süreli ağrı kesici sağlamada önemli bir faktördür. Her hasta için uygu diyeceğimiz bir yastık olmadığından, en iyi yastığı seçerken önemli bir husus, yatış şeklinize göre birini seçmelisiniz. Uyurken en rahat olduğunuz pozisyonlara uyan yastık seçmek en doğrusudur.
Boyun Fıtığında Yastık Seçimi Ve Uyku Pozisyonları
Farklı pozisyonlarda uyumak normaldir. Bütün gece nadiren bir pozisyonda kalırız. Her uyku pozisyonunun yararları ve dezavantajları vardır ve en sevdiğiniz uyku pozisyonlarında rahatlık ve iyi hizalama sağlayan boyun destek yastıkları arasından seçim yapmak önemlidir.
️
Sırt Üstü Uyku
Sırt üstü uyku genellikle omurga ve boynunuzun sağlığı için en iyisidir. Bu, omurganın herhangi burulma veya sıkıştırma olmadan nötr konumda kalmasını sağlayan iyi bir yatak ve yastık olmalı. Bu pozisyon iyi bir yatak ve yastığın destek sağlama işlerini yapmalarını sağlar. Sırt üstü uyumanın bir diğer yararı, yüzünüz üzerindeki etkileri, doğrudan baskı olmadan ve temiz havada, kırışıklıkların azaltılmasına yardımcı olur.
Sıklıkla görülen bir sorun, TV izlemek veya kitap okumak için boynun altında birden fazla yastık kullanmak, ardından bu pozisyonda uykuya dalmak. Bu sadece boyunda ağrıya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda solunum problemlerine ve yüksek sesle horlamaya neden olur. Sırt üstü uyku ile ilgili bir diğer durum da uyku apnesidir. Sırt üstü uyku, yerçekiminin dil üzerindeki etkisini artırmakta ve hava yolunu tıkamasına izin vermekte.
Yan Uyku
Çoğu birey yan uyur. Bazen, hangi tarafa yatıldığı önemlidir. Asit reflüsü veya mide ekşimesi varsa, sol tarafta uyumak yardımcı olur. Sol taraf genellikle hamile kadınların daha iyi kalp dolaşımına izin vermesi için önerilmekte. Aynı zamanda göbeği desteklemeli ve uyurken omurgadan baskı almaya yardımcı olmalı. Hamilelik için tasarlanmış özel vücut yastıkları vardır.
Yan uyku, yastığınızla bir adaptasyon gerektirir. Yan uyku, omuzların genişliğinden dolayı yastık yüksekliğine göre ayarlanmalı. omurga ve baş nötr konuma gelecek şekilde ayarlanmalı . Özel servikal yastıklar, uyku pozisyonuna göre destekte bu değişikliğe izin vermek için ayrı sırt ve yan uyku bölümlerine sahip olacaktır. Bu, boyun ve omuz arasındaki sıkışmayı önlemeye yardımcı olur, genellikle kol uyuşukluğu veya eldeki karıncalanmalar uyanmaya yol açar. Vücut onun için neyin en iyisi olduğunu bildiği için, genellikle soldan sağa doğru pozisyonlarda değişeceksiniz. Bu, iç organlardaki gerginliği azaltmaya yardımcı olur.
Servikal omurga için özel adaptasyon gerektirirken, yan uyku obstrüktif uyku apnesini azaltır ve ortalama minimum oksijen doygunluğunu arttırır, ayrıca kalp atış hızını düşürür ve ortalama uyanma indeksini azaltır. Bu nedenle, yan yatmanın ve uygun bir yastığa sahip olmanın faydaları vardır.
Mide Uykusu
Karnınızın üzerinde uyumak, sırt ağrısı ile ilişkili olabilecek alt sırt eğrisini düzeltebilir. Çok yumuşak bir yatağınız varsa bu durum tersine çevrir. Bu nedenle, yatağınıza bağlı olarak, karnınızın üzerinde uyumak alt sırtta aşırı baskıya neden olur. Yüzüstü uyuyamadığınız için, boynu yana çevirmek bağlara, eklemlere ve disklere büyük miktarda burulma yerleştirir. Bu sabah sertliğine, ağrıya ve baş ağrısına yol açar.-Boyun fıtığı-
Bazıları alt sırta yardımcı olmak için alt karın ve kalçaların altında bir yastık kullanmanızı önerecektir. Ancak bu yatağa, anatominize ve herhangi bir sırt rahatsızlığına bağlıdır. Biraz denemeniz gerekecektir. Boyun için, küçük bir yastık genellikle burulma gerginliğini en aza indirmek için daha iyi . Kaybolmayacak bir alışkanlıkla veya mide uykusunun sıcaklığı korumak gibi bazı faydaları için, alçak bir yastıkla uyunmalı. Yada yastığın kenarında, başın 45 ila 60 derecelik bir açıyla olabileceği yerde uyuyabilirsiniz. Bu, servikal omurga gerginliğini en aza indirmeye yardımcı olur.
Bir yanıt yazın