Günümüz toplumunda üst çapraz sendromu günlük faaliyetlerimizin bir sonucu olarak öne doğru baş duruşunda bir artış görme eğilimindeyiz. İşyerimizde bir bilgisayar monitörünün önünde oturmaktan, araba kullanmaktan, okumaktan veya yukarı bakamayacak kadar tembel olmaktan sürekli olarak öne doğru bükülür.
Baş öne dönük bir masada oturmak, boyun kaslarının önünü daraltır ve üst sırtta spazma neden olur. Yeterince sık yapıldığında, daha sonra Üst Çapraz Sendrom adlandırılan şeye dönüşen kas dengesizliklerine neden olur.
Üst Çapraz Sendrom , boyun bükücü kaslar güçlendirildiği ve ense kaslarının gerildiği yerdir. Bu, bir eklemin bir tarafındaki kaslar, o eklemin diğer tarafındaki kasılmayı sağlamak için gevşediğinde olur. Bunun anlamı, daha güçlü esnek kaslar ve daha zayıf ense kasları geliştirerek kas düzenimizde bir dengesizlik yarattırız. Bu deforme olmuş kaslar “çevredeki kaslara, tendonlara, kemiklere ve eklemlere baskı yapar…”
Ayrıca üst Çapraz Sendromunuz olduğunda, vücudun alt kısmını etkileyen kas dengesizliği olan Alt Çapraz Sendrom da sahip olabilirsiniz.
Üst çapraz sendrom belirtileri
- Yuvarlak omuzlar,
- Kambur bir üst sırt,
- Baş ağrısı veya migren,
- Omuz ağrısı,
- Üst sırt ve boyun ağrısı,
- Kifoz

Üst çapraz sendromu neden oluşur?
- Hareketsiz Yaşam Tarzı – Bilgisayarda saatlerce ayakta durmadan veya gerilmeden çalışmak gibi uzun süre oturmak, uzun süre TV izlemek, sürekli cep telefonuyla gezinmek, okumak gibi yaşam tarzı.
- Kötü Egzersiz Tekniği – Üst sırtınızı saran veya bisiklet sürmeye benzer omuzlarınızı buruşturan bazı egzersizler vardır. Fiziksel egzersizler yaparken vücut kısmı için doğru pozisyonun tam olarak farkında olmanız gerekir.
- Dengesiz Eğitim – Vücudunuzun sadece belirli kısımlarını egzersiz yapmak veya eğitirken geri kalanını ihmal etmek. Dengesiz bir kas paterni duruşu kötüleştirir.
Doğru Vücut Duruşu Nedir?

Postür Ve Duruş iyi olan insanları gördüğünüzde hiç fark ettiniz mi? Bu insanlar dik yürürler, başları yukarıda omuzları geride, kolları eşit şekilde sallanmakta. Basit, verimli bir yürüyüşle hareket ederler. Ne yazık ki, çoğumuz duruşumuzu değiştirmemize neden olan bazı yapısal dengesizliklere sahibiz. Pek çok insan, sırtını dik durmak için sertleştirerek duruşunu düzelttiğini düşünür, ancak omurgalarındaki gerginlik başka yerlere yansır. Aslında doğru duruş bir gevşeme halidir.
Üst Çapraz Sendromuna Bağlı Görülebilecek Rahatsızlıklar
- Tetik Noktalar ve Fibromiyalji
- Kollarda ve ellerde batmalar
- Karıncalanma ve yanma
- Astım gibi solunum problemleri
- Depresyon gibi duygusal ve psikolojik durumlar
- Sindirim bozuklukları
- Böbrek ve adet fonksiyon bozuklukları
- Alerjiler
- Zayıf bağışıklık sistemi
Üst Çapraz Sendromu Neden Oluşur?
Aşağıdaki aktivitelerden biri, yeterince düzenli olarak gerçekleştirilirse, Üst Çapraz Sendroma neden olur.
- Hareketsiz Yaşam Tarzı – Bilgisayarda saatlerce ayakta durmadan veya gerilmeden çalışmak, uzun süre oturmak, uzun süre TV izlemek, sürekli telefonda gezinmek, okumak gibi yaşam tarzı.
- Kötü Egzersiz Tekniği – Üst sırtınızı saran veya bisiklet sürmeye benzer omuzlarınızı buruşturan bazı egzersizler vardır. Fiziksel egzersizler yaparken vücut kısmı için doğru pozisyonun tam olarak farkında olmanız gerekir.
- Dengesiz Eğitim – Vücudunuzun sadece belirli kısımlarını egzersiz yapmak veya eğitirken geri kalanını ihmal etmek. Dengesiz bir kas paterni duruşu kötüleştirir.
Nasıl Tedavi Edersiniz?
Yapılacak ilk şey duruşunuzu düzeltmektir. Ayrıca başınızı tutmayı ve vücudunuz her zaman ağırlık merkezinde olacak şekilde kendinizi konumlandırmayı hatırlamayı öğretin.

Egzersiz söz konusu olduğunda, uygun dolaşımı uyarmak için tüm kasları germek gerekirken, bazı egzersizler aşağıda belirtildiği gibi belirli kaslara yardımcı olur.
- Göğüs kaslarının gerilmesi gerekir
- Üst sırt kaslarının gerilmesi gerekir
- Orta sırt kaslarının güçlendirilmesi
gerekir - Arka omuz kaslarının güçlendirilmesi gerekiyor
Bir yanıt yazın