Kulak çınlamasında fizik tedavi, kulak çınlamasında manuel terapi, kulak çınlamasında kayroprakti; her kulak çınlamasında yapılan bir uygulama değildir. Kulak çınlamasına boyunda oluşan mekanik bozukluklar, patolojik bozukluklar veya bu bozukluklar sonucu oluşan fizyolojik oluşumlara bağlı olabilir. Özellikle bu gibi durumlarda kulak çınlamasında manuel terapi uygulamaları iyi sonuçlar vermektedir. Şimdi kulak çınlamasını inceleyelim. Kulakta çınlama subjektif ve objektif olarak değerlendirilmekte.
Kulakta çınlama tedavisi fizik tedavi, manuel terapi, kayroprakti, kuru iğne ve kbb uzmanları eşliğnde sonuç alınır.
Kulak çınlamasının(titinus) nedenleri: otolojik, nörolojik, metabolik, farmakolojik, vasküler, kas-iskelet sistemi ve psikolojik kaynaklı olabilir.
- Subjektif(somatik) titinus(kulak çınlaması); hayali bir durumdur sadece hasta tarafından duyulur.
- Objektif kulak çınlaması; seslerin vücutta üretildiği ve kulağa iletildiği, örneğin timpanik membranın tensör kasının spazmları yoluyla iletildiği bir durum olarak tanımlanır. Kulak kanalından kaynaklanan bir ses olarak başka bir kişi tarafından duyulur.
İçindekiler;
Kulak çınlaması nedenleri
Genel popülasyonun %5 ila %15’i arasında kulak çınlaması görülmekte. Bu popülasyonun %1’inde yaşam kalitesi üzerinde büyük olumsuz etkisi vardır.
Kulak çınlamasının(titinus) çeşitli nedenleri: otolojik, nörolojik, metabolik, farmakolojik, vasküler, kas-iskelet sistemi ve psikolojik

Kulak çınlamasının sıklıkla işitme bozukluğu ile bağlantılı olarak görülmesine rağmen, tüm hastalarda işitme bozukluğu yoktur.
Subjektif tinus(kulak çınlaması) hayali bir fenomendir. Örnek, özellikle şizofreni hastalarında veya uyuşturucu maddelerin tüketiminden sonra olan akustik halüsinasyondur.
Somatik (subjektif) tinnitus ayrıca kas sistemi ve eklem patolojileri (örneğin faset artropatisi) ile ilişkilendirilmiştir. Boyun ve temporomandibuler eklem bozuklukları.
Servikal omurga bozulmasının kulak çınlamasına etkisi
Latifpour DH ve ark., 2009’da somatosensoriyel sistem, baş-boyun bozuklukları/disfonksiyonu ve tinnitus arasındaki ilişki tanımlanmıştır. Kulak çınlamasının şiddetlenmesi, üst servikal bölgenin ve başın somatosensoriyel sisteminin bozukluklarından kaynaklanır. Baş ve üst boyun bölgesinin fonksiyon bozukluğu somatosensoriyel sistemin aktivasyonu ile kulak çınlamasına neden olur. Baş ve boynun güçlü kas kasılmaları, kulak çınlaması hastalarının %80’inin kulak çınlaması algısını tetikler. Kulak çınlaması olmayan kişilerin %50’sinde sağlam bir algı ortaya çıkar.
Bu somatik fenomenler, koklea bozukluğu olan veya olmayan insanlar arasında eşit olarak yayılır. Çene bozuklukları, boyun ağrısı, baş ağrısı ve kulak çınlaması arasında da net bir bağlantı görülmüştür. Boynun arkasından ve kafadan gelen sinir uyarıları arasında beyin sapı ve kokleadaki multisinaptik bağlantılar yoluyla bir bağlantı vardır.
Reisshauer ve ark., 2006’nın bir çalışmasında baskın bir bulgu, çeşitli faktörlerin katkıda bulunduğu servikal omurga hareketliliğinin genel bir bozukluğudur. Bunlar, başın segmental eklemlerinin ve servikotorasik bileşkenin bozulmuş fonksiyonlarının yanı sıra omuz ve boyun kaslarının kas dengesizliklerini (sternokleidomastoid kas, trapezius kasının inen kısmı, skapula levator kası ve masseter kası) içerir. Bunun için Kulak çınlamasında fizyoterapist yada kayropraktik servikal bölge ayarlaması yapar.
Kulak çınlaması oluşumları
Kulak çınlaması olan hastalar, bir dış akustik uyaranın yokluğunda sesler duyarlar. Tinnitus, çeşitli türlerde organize olmayan akustik izlenimlerden oluşur. Kulak gürültüsü tek taraflı, iki taraflı veya kafada ortaya çıkan gibi algılanır.
Objektif kulak çınlaması durumunda, ses başka bir kişi tarafından duyulmakta.
Öte yandan, somatik kulak çınlaması, baş ve boyun bozuklukları ile birlikte, ses, vestibüler şikayetler ve nörolojik muayenede herhangi bir anormallik olmaksızın somatik disfonksiyona ipsilateral olarak özel olarak lokalize olur.
Subjektif kulak çınlaması durumunda, hastalar akustik halüsinasyonlara sahip olur. Seslerin müzik veya konuşma gibi organize biçimde algılanması eğilimindedir.
Pulsatil ve pulsatil olmayan tinnitus arasında da bir ayrım yapılır. Pulsatil tinnitus kalp atışı ile senkronize olur. Vasküler malformasyonların bir belirtisi olur.
Tinnitus ayrıca geniş dalgalı bir tinnitus olarak da görülür. Bu durumda kulak gürültüsü çene veya servikal omurganın hareketleriyle kontrol et.
Kulak Çınlaması Teşhis
- Vaka geçmişi
- Klinik muayene
- KBB
- Rahim ağzı muayenesi
- omurga ve tme
- Odyolojik muayene
- Sorulması gereken sorular
- rahatsız edici bir çınlamamı
- İşitme kaybı ile birlikte akut mu
- Travma sonrası mı
- Kalp atışı ile birlikte mi bağımsız mı
Kulak çınlamasında fizik tedavi muayenesi
Her kulak çınlaması durumunda aşağıdaki özellikler belirlenmelidir:
- Kulak çınlamasının süresi (akut ve kronik)
- Titreşim
- Kulak çınlamasının modülasyonu
- Uyku bozuklukları ve konsantrasyon problemleri gibi eşlik eden semptomlar
Kulak gürültüsünün çene veya servikal omurga hareketleri ile kontrol edilmesi durumunda fizyoterapi veya ortodontist tarafından muayene düşünülmelidir. Vestibüler schwannomayı dışlamak için manyetik rezonans görüntüleme, tek taraflı kulak çınlaması ve işitme keskinliğinde belirgin bir sağ-sol tutarsızlığı olan hastalarda önerilmektedir.
Pulsatil tinnitus kalp atışı ile senkronize olur ve vasküler malformasyonların bir belirtisi olur. Bu hastalar nöroradyolojik inceleme için doktora yönlendirilmelidir.
Somatik olarak ilişkili kulak çınlaması olan hastalarda aşşağıdaki fizik tedavi incelenmesi uygundur:
1) Boyun fleksiyonu ve ekstansiyonunun hareketliliği, sağa ve sola lateral fleksiyon ve rotasyonu ölçmek. Bunun için ölçümü oturma pozisyonunda yap ve en iyi değeri not et.
2) Kifometre kullanarak duruş yapın. Ölçüm ayakta durur pozisyonda olur. Torasik kifoz C7-T12’den, lomber lordoz ise T12-L5’ten ölçülmekte.
Reisshauer ve ark.’nın 2006 yılında yaptığı bir çalışmada muayene protokolü servikal omurganın global ve segmental eklem hareketliliği, servikotorasik bileşke, birinci kaburga, kraniyomandibuler sistem, kas genişletilebilirliği ve sternokleidomastoid kası için tetik noktaları, trapezius kasının inen kısmı, skapula levator kası ve masseter kasından oluşmaktadır. Bu uygulamaları kulak çınlamasında kayroprakti uygulamalar ile fizyoterapist değerlendirme sonrası çözer.
Kulak çınlamasında başarılı olan fizyoterapi yöntemleri
- Servikal uygulamalar kayroprakti kulak çınlamasında uygulanır. yani kütletmeler
- manuel terapi ile kulak çınlamasında sonuç alınır
- Bir dizi tekrarlayan servikal hareket ve boynun kas kasılmalarının gerçekleştirilmesinin servikal tinnitus tedavisinde başarılı olduğu kanıtlanmıştır
- Germeler, postüral eğitim, akupunktur ve kuru iğneleme
- Tens
- Çigong
- Bilişsel terapiler
- Kulak çınlaması için başka bir araştırma vagus Stimülasyonu
- Kilgard, “Kulakta hasar veya girdi kaybı olduğunda (işitme kaybı, kafa travması veya kan damarı sorunu gibi), beyin bunu telafi etmek için belirli kanalları açmaya çalışır” diye açıklıyor Dr. Kilgard. Beyin bu ayarı tam olarak yapamadığında sonuç kulak çınlamasıdır.. Kilgard’ın terapisi, beyni aktif ve uyanık tutmak için, aslında boynun içinden beyne giden bir çift sinir olan vagus sinirinin uyarılmasını içeriyor. “Beyninizin vücudunuz hakkında öğrendiği her şey vagus siniri aracılığıyla gelir” diyor. “Boyundaki bu siniri uyararak beyni, önemli bir şey öğrendiğini düşünmesi için kandırıyoruz.”
Bir yanıt yazın