Yapışkan kapsülit olarak da bilinen donuk omuz, omuz ekleminizde sertlik ve ağrı ile karakterize bir durumdur. Belirtiler ve semptomlar tipik olarak yavaş yavaş başlar, zamanla kötüleşir ve daha sonra genellikle bir ila üç yıl içinde düzelir.
Felç veya mastektomi gibi kolunuzu hareket ettirmenizi engelleyen tıbbi durumlar donmuş omuz geliştirme riskinizi artırabilir.
Tedavisi, hareket açıklığı egzersizlerini , bazen eklem kapsülüne enjekte edilen uyuşturma ilaçlarını içerir.
Bu yüzden vakaların sadece küçük bir yüzdesinde, eklem kapsülünün daha serbest hareket edebilmesİ için cerrahi gerekli olabilir.
Donuk omuzun aynı omuzda tekrarlaması alışılmadık bir durumdur. Ancak bazı insanlar bunu karşı omuzda geliştirebilir.
İçindekiler
Donuk Omuz Belirtileri Nelerdir? Omuz Hareket Açıklığının Gelişme Aşaması
Tipik olarak yavaş ve üç aşamada gelişir.
Bu yüzden aşamalar birkaç ay sürmekte
Donma aşamasında ise omzunuzun herhangi bir hareketi ağrıya neden olur ve omzunuzun hareket açıklığı sınırlı olmaya başlar.
İyileşme döneminde ise ağrı azalmaya başlayabilir. Ancak omzunuz sertleşir ve onu kullanmak daha zor hale gelir.
Çözülme aşamasında Omzunuzdaki hareket aralığı gelişmeye başlar.
Bu yüzden bazı insanlar için ağrı geceleri kötüleşir, bazen uykuyu böler.
Nedenleri Nelerdir?
Omuz ekleminde; kemikler, bağlar ve tendonlar bağ dokusu kapsülü içinde bulunmaktadır, buna bağlı olarak donuk omuz, bu kapsülün kalınlaşıp omuz eklemi etrafında sıkışmasıyla hareketini kısıtladığında oluşur.
Doktorlar bunun bazı insanlarda neden olduğundan emin değiller, ancak diyabetli kişilerde veya son zamanlarda ameliyat veya kol kırığı gibi omuzlarını uzun süre hareketsiz bırakmak zorunda kalan kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksek.
Donuk Omuz Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?
- Yaş ve cinsiyet 40 yaş ve üstü ve kadınlarda donuk omuza sahip olma olasılığı daha yüksektir.
- Hareketsizlik veya hareket kısıtlılığı
Omuzda uzun süreli hareketsizlik veya hareket kısıtlılığı olan kişilerde Donuk omuz gelişme riski daha yüksektir. Bir çok faktör hareketsizlik oluşturur bunlar; - Rotator manşet yaralanması
- Kırık kol
- Felç
- Ameliyattan iyileşme
- Sistemik hastalıklar
Donmuş omuz geliştirme olasılığı daha yüksek hastalıklar
- Diyabet,
- Aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm),
- Az çalışan tiroid (hipotiroidizm), Kalp-damar hastalığı,Tüberküloz,
- Parkinson
Donuk Omuz Ve Fizik Tedavisi
Tedavisi, omuz ağrısını kontrol etmeyi ve omuzda mümkün olduğunca fazla hareket açıklığını korumayı içerir.
Bunun için fizyoterapist, omzunuzda mümkün olduğunca fazla hareketlilik kazanmanıza yardımcı olmak için size hareket açıklığı egzersizleri Yaptırır. Bu egzersizler hareketliliğinizin iyileşmesini optimize etmek için önemlidir. Donuk omuz için çok fazla araştırma olmasına rağmen kesin tedavi söylenilememektedir.
Bu yüzden Çoğu hasta için bir fizik tedavi programına kaydolmak iyileşmenin anahtarıdır. Ayrıca, 2019 yılında Tedla & Sangadala tarafından yürütülen bir meta-analiz, PNF’nin ağrıyı azaltmada, EHA’yı artırmada, işlevi iyileştirmede ve sakatlığı azaltmada çok etkili olduğu sonucuna varmıştır.
Donuk Omuzda Egzesizin Önemi
Omuzdaki “kas koruma” ve patolojik motor kontrolünün, omuzun kısıtlayıcılığına dair bilimsel destekler vardır. Bu nedenle, klinik ortamda motor kontrol ve egzersiz tedavisi endikedir.
Bir yanıt yazın