Bel fıtığına ne iyi gelir? Fıtığa ne iyi gelir? Bel fıtığında fizik tedavi? Bel fıtığı cerrahi olmayan tedavi şunları içerir;
- Dinlenme, bir ila 2 günlük yatak istirahati
- Günlük aktivitelerde dinlenme araları verin ancak çok uzun oturmaktan kaçının
- Tüm fiziksel aktivitenizi azaltın ve kontrollü yapın, özellikle öne eğilme ve kaldırma
- Daha fazla ağrıya neden olabilecek hareketlerden kaçınmak için günlük aktivitelerinizi değiştirin.
- Fizik tedavi ve size Özel egzersizler alt sırt ve karın kaslarınızı güçlendirmek yardımcı olacaktır.
- Manuel terapi
- Kuru iğne
- Nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar
- Epidural steroid enjeksiyon Kortizon benzeri bir ilacın sinir etrafındaki boşluğa enjekte edilmesi, iltihabı azaltarak kısa süreli ağrı kesici sağlayabilmekte.
- Cerrahi Tedavi
İçindekiler
Hastalarımız öncelik olarak; dinlenme, fiziksel aktivitelere ara verme ve uzun süre oturmalardan kaçınmak.
Bel ağrısına hangi uygulamalar iyi gelir; Manuel terapi, fizik tedavi, kuru iğne, kayroprakti, osteopatik uygulamalar, epidural uygulamalar ve son çare ameliyat yapılmakta
Bel Fıtığı Nedir?
Omurganın kemikleri arasındaki yastık benzeri kıkırdak (disk) yırtıldığında ve diskin jelatin benzeri çekirdeği sızdığında ortaya çıkar. Genellikle disk kayması olarak adlandırılan fıtıklaşmış disk, ani travmadan veya omurga üzerindeki uzun süreli baskıdan kaynaklanır. Bel fıtığı en sık 30 ila 50 yaş arasındaki insanları etkiler; erkeklerde kadınlara göre olma olasılığı iki kat fazladır. Tekrarlanan kaldırma, ağırlık taşıyan spor yapmak, obezite, sigara içmek ve kötü duruş, fıtıklaşmış diskte risk faktörüdür. Bel fıtığı ilerlemiş bireylerde bel ağrısından daha çok ayaklarda ve kalçada semptomar görülmektedir. Bel ağrısına ne iyi gelir diye soran hastalarımızda mekanik problemler daha ciddi araştırmalar gerekir. Her bel ağrısı çeken ve MR da fıtık görülen hastanın sorunu bel fıtığı olmayabilir. Fıtıklaşmış disklerin çoğunluğu ameliyat gerektirmez ve bel fıtığı fizik tedavi uygulamalarına en iyi şekilde yanıt verir. Fizyoterapistler, fıtıklaşmış diskleri olan kişilerin normal hareketi yeniden kazanmalarına, ağrıyı azaltmalarına ve düzenli aktivitelerine geri dönmelerine yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş bel fıtığı fizik tedavi programları tasarlarlar.
Bel Fıtığı Belirtileri
Fıtıklaşmış disk bacaklarda ağrıya, gerginliğe, bel ağrısı, uyuşukluk, zayıflık veya karıncalanmaya neden olur. Şişkin veya sızdıran disk yakındaki siniri iterse, ağrılar ve kas zayıflığı ortaya çıkar. Şişkin veya sızdıran disk siniri zorlamazsa, ağrılar ve kas zayıflığı meydana gelmez.
Fıtıklaşmış bir disk bir sinire ciddi şekilde basıyorsa bu basıncı hemen hafifletmek amacıyla ameliyat gerekebilmekte. Fizyonet Fizyoterapisti, bu koşullardan herhangi birinin meydana gelip gelmediğini belirlemeye yardımcı olur ve doğru tedaviyi belirlemek için doktorunuz ve cerrahınızla yakın şekilde çalışacaktır.
Bel Fıtığı Belirti ve Bulguları
Belirtilerinizin türü ve yeri, fıtıklaşmış diskin konumuna ve yönüne ve yakınındaki sinir üzerindeki baskı miktarına bağlıdır.
Fıtıklaşmış disk hiç ağrıya neden olmayabilir. Veya, aşağıdaki belirtilerden herhangi birine neden olabilmekte:
- Sırt, bel, veya bacaklarda ağrımalar.
- Boynun veya sırtın bükülememesi veya döndürülememesi.
- Kalçalarda, bacaklarda veya ayaklarda uyuşma veya karıncalanma.
- Bacaklarda zayıflık.
- Yürürken topallamak.
- Öksürürken, hapşırırken, ulaşırken veya otururken artan ağrılar.
- Dik duramama;’ belli pozisyonda tutuklu kalmak’ öne eğilmiş veya yana doğru eğilmiş.
- Sandalyeden kalkmakta zorluk çekme.
- Ağrılar nedeniyle oturma veya ayakta durma gibi uzun süre 1 pozisyonda kalamama.
- Sabahları kötü olan ağrımalar.
- Bel ağrısı
50 yaşından büyük bireylerde, diskin jelatin benzeri çekirdeği kuru ve az yumuşak hale gelir, bu da sızıntı veya fıtıklaşma olasılığını azaltır. Bununla birlikte, bu bozulma, dejeneratif disk hastalığı ve dejeneratif eklem hastalığı gibi ağrıya neden olan diğer koşullara yol açar. Fizyoterapistiniz, doğru teşhisinizi belirlemek için diğer sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışacaktır.
Bel Fıtığı Klinik Testleri ?
Fizyoterapistler bel fıtığına ne iyi gelir belirlemek için sağlık geçmişinizi almayı içeren kapsamlı değerlendirme yapacaktır. Fizyoterapistiniz ayrıca yaralanmanız hakkında ayrıntılı sorular soracaktır, örneğin:
- Mr ve diğer görüntüleme sonuçları
- Bel ağrısı nasıl ve ne zaman başladı?
- Günün hangi saatinde kötü?
- Ne tür rahatsızlık hissediyorsunuz ve bunu nerede hissediyorsunuz?
- Şu anda, günlük yaşamınızda, ne yapamazsınız?
Aşağıdakiler gibi fiziksel sorunları bulur ve vücudunuzda testler yapar:
- Hareket zorluğu.
- Kaslarda zayıflık veya sıkılık.
- Bazı bölgelerde cilt hissi kaybı (uyuşukluk).
- Refleks kaybı.
- Eklem sertliği.
- Kötü duruş.
- Yürüme zorluğu.
- Bel ağrısı
- Bel bölgesinde ağrı
Fizyoterapi Bel Fıtığına İyi Gelir Mi? Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ?
Fizyoterapi bel fıtığına iyi gelir mi? Fıtığa ne iyi gelir? İlerlemiş durumlar dışındaki tüm durumlarda bel fıtığı tedavisi olarak konservatif bakım (Bel fıtığı fizik tedavi , kuru iğne, kayroprakti,egzersiz, myofasyal gevşetme vb. gibi) genellikle fıtıklaşmış diskin tedavi yöntemleri arasında bulunan, cerrahi müdahale veya opioidler gibi ağrı kesici ilaçlardan daha iyi sonuç verir. Ağrı kesiciler sizi tedavi etmez.
Fizyoterapistiniz, evde yapabileceğiniz egzersizler ve tedaviler de dahil olmak üzere iyileşmenizi hızlandıracak özel tedavi programı tasarlar ve sizinle birlikte çalışır. Bel fıtığında Fizik tedavi, normal yaşam tarzınıza ve aktivitelerinize dönmenize yardımcı olacaktır. Durumu iyileştirme süresi değişir, ancak uygun duruş, ağrıyı azaltma, germe ve güçlendirme programı uygulandığında bel fıtığı 2 ila 8 hafta veya daha kısa sürede sonuç elde edilebilmekte.
Bel fıtığında evde yapılacaklar
Bel fıtığının teşhisini takip eden ilk 24 ila 48 saat boyunca, şunlar Bel ağrısına ve fıtık semptomlarına iyi gelir veya fıtığa ne iyi gelir:
- Kollarda veya bacaklarda kötüleşen semptomlara neden olan herhangi bir aktiviteden kaçınarak bölgeyi dinlendirin.
- Yatak istirahati
- Çok fazla olmadan aktif kalın ve günde birkaç kez kısa yürüyüşlere çıkın. Hareket ağrıyı ve sertliği azaltacak ve kendinizi daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olacaktır.
- Etkilenen bölgeye her 2 saatte bir 15 ila 20 dakika buz paketleri uygulayın.
- Sağlam sandalyelere oturun. Yumuşak kanepeler ve kolay sandalyeler sorunlarınızı daha da kötüleştirir.
- İlaçlar veya tanı testleri gibi daha ileri hizmetlerde doktora danışın.
Bazı egzersizler fıtıklaşmış diskleri olan bireylerde bel fıtığında iyi sonuç verir. Fizyoterapistiniz sizi bel fıtığına ne iyi gelir? Fıtık semptomlarına ne iyi gelir? Onlar hakkında eğitecektir.
- Suda egzersiz yapmak veya yüzmek diğer egzersiz biçimleri acı verici olduğunda fiziksel olarak aktif kalmak için fıtğa iyi gelir
- Çok fazla bükme ve bükme içeren egzersizler duruma göre faydalı veya zararlı olur. Fizyonet Fizyoterapistiniz, özel ihtiyaçlarınızı karşılamak ve size özel bir egzersiz programı tasarlar.
- Ağırlık antrenmanı egzersizleri, çok önemli olmasına rağmen, sırt ve boyundaki stresi önlemeli ve uygun formda yapılmalıdır.
Fıtığa ne iyi gelir için en iyi programı fizyoterapistiniz sizinle birlikte çalışacaktır:
Bel Fıtığı Tedavisinde Ne Yapmalı Ve Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?
Bel ağrısı ve diğer semptomlar azaltılmalı: Fizyoterapistiniz, yaralanmaya neden olan aktivitelerden nasıl kaçınacağınızı veya fıtığı anlamanıza yardımcı olur, böylece iyileşme başlayacak.
Fizyonet Fizyoterapisti; bel fıtığının iyileşmesi, ağrı ve semptomlarınızı kontrol etmek ve azaltmak için farklı tedavi türleri ve teknolojiler kullanır.
- Manuel terapi
- Kayroprakti
- Kuru iğneleme
- Myofasyalgevşetme
- Duruşu iyileştirme: Fizyoterapistiniz kötü duruşun fıtıklaşmış diskinize katkıda bulunduğunu tespit ederse, terapist size duruşunuzu nasıl iyileştireceğinizi öğretir, böylece yaralı bölgedeki basınç azalır ve iyileşme mümkün olduğunca hızlı bir şekilde başlar. Bel fıtığının semptomları hızlı bir şekilde kaybedilir.
- Hareketi iyileştirme: Fizyoterapistiniz, herhangi bir sert bel ekleminde hareketi geri kazanmaya yardımcı olacak aktiviteler ve tedaviler seçecektir. Bunlar, fizyoterapistin omurganızı hareket ettirmeniz için gerçekleştirdiği “pasif” hareketler. Yaptığınız “aktif” egzersizlere ve germelerle ilerler. İyileşmeyi ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için bu hareketleri evde ve işyerinizde yapacaksınız.
- Esnekliği artırın: Fizyoterapistiniz, ilgili kaslardan herhangi birinin sıkı olup olmadığını belirler. Kasları germenize yardımcı olmaya başlayacak ve evde nasıl gerileceğini öğretecektir.
- Gücü artır: Fizyonet Fizterapistiniz zayıf veya yaralı kaslar bulursa, fizyoterapistiniz gücünüzü ve çevikliği istikrarlı bir şekilde geri alınması doğrultusunda doğru egzersizi seçecek ve size öğretecek.
- Dayanıklılığı artır: Kas dayanıklılığı geri almak, bir yaralanmadan sonra çok önemli. Fizyoterapistiniz, yaralanmadan önce sahip olduğunuz dayanıklılığı yeniden kazanmanıza ve geliştirmenize yardımcı olacak bir aktivite programı geliştirecektir.
- Bir ev programı öğretilmeli: Fizyoterapistiniz size evde yapmanız gereken güçlendirme, germe ve ağrınızı azaltma egzersizlerini öğretir. Bu egzersizler ihtiyaçlarınıza özel olacaktır; Bunları fizyoterapistinizin öngördüğü şekilde yaparsanız, iyileşmenizi hızlandırabilirsiniz.
- Etkinliklere geri dönme: Fizyoterapistiniz aktivite seviyenizi sizinle tartışacak ve bunları;miş, spor ve ev hayatı iyileşme hedeflerinizi belirlemek için kullanacaktır. Tedavi programınız hedeflerinize mümkün olan güvenli, hızlı ve en etkili şekilde ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Fıtıklaşmış bir disk gibi omurga yaralanmaları için, fizyoterapistiniz size omurganızı daha fazla yaralanmadan korur. Uygun “vücut mekaniğini” (görevleri yerine getirmenin ve ağır nesneleri kaldırmanın doğru yollarını) öğretir.
BEL FITIĞI AMELİYATI SONRASI
Nadir durumlarda, bir sinire veya omuriliğe kalıcı hasar gelmesini önlemek için ameliyat gereklidir. Fıtık ameliyatı geçirirseniz, fizyoterapistiniz hareket ve gücü kendi başınıza yapabileceğinizden daha hızlı bir şekilde geri kazanmanıza yardımcı olmak ve normal yaşam tarzınıza mümkün olduğunca çabuk dönmeniz doğrultusunda sizinle ve cerrahınızla yakın bir şekilde çalışacaktır. Bel fıtığı fizik tedavi yetersiz kalabilir. Bunun gibi durumlarda fizyonet sizi yönlendirir.
Bel fıtığı önlenir mi? Bel fıtığına ne iyi gelir? Fıtığa ne iyi gelir?
Fıtıklaşmış bir diski önlemek ve bel fıtığınızın iyileşmesi için, şunlar yapılmalıdır:
- Omurganıza ekstra stres uygulayan herhangi bir eylemi; kaldırırken, iterken, çekerken veya gerçekleştirirken uygun vücut mekaniğini kullanın.
- Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Bu, omurganızdaki stresi azaltacaktır.
- Sigarayı bırakın
- Mesleğinizi, iş görevlerinizin bir analizini sağlayabilecek ve yaralanma riskinizi azaltmak için önerilerde bulunabilecek bir fizyoterapistle konuşun.
- Kaslarınızı güçlü ve esnek tutun. Sağlıklı bir fitness seviyesini korumak için tutarlı bir fiziksel aktivite programına katılın.
Fıtıklaşmış bir diskin nüksetmesini önlenmesi konusunda yukarıdaki tavsiyelere uyun
Sırtınızı sağlıklı tutmak için fizyoterapistinizden öğrendiğiniz yeni duruş ve hareket alışkanlıklarıbel fıtığına iyi gelecek.
İyileştirmelerinizi sürdürmenize yardımcı olmak için fizyoterapistinizin size öğrettiği ev egzersiz programını yapmak bel fıtığına iyi gelecek.
Fiziksel olarak aktif olmaya ve formda kalmaya devam etmek bel fıtığına iyi gelecek.
Ne Tür Bir Fizyoterapiste İhtiyacınız Var?
Fizyoterapi bel fıtığına İyi gelir mi veya fıtığa ne iyi gelir? sorusunun cevabı; tüm uygulamalar içerisinde en sağlıklı ve kalıcı iyileşme fizik tedavi uygulamaları ile sağlanmıştır. Kaçınılmaz durumlarda tabiki ameliyatta önerilmektedir. Tüm Fizyonet fizyoterapistleri, bel fıtığı sonucu yukarıda bahsettiğmiz durumları yaşayan kişileri tedavi edilmesi konusunda eğitim ve deneyim yoluyla hazırdır.
Bir yanıt yazın